Linkovi

Obama: Klimatske promene rastuća pretnja


Predsednik SAD Barak Obama i državni sekretar Džon Keri u Enkoridžu na Aljasci, 31. avgust 2015.
Predsednik SAD Barak Obama i državni sekretar Džon Keri u Enkoridžu na Aljasci, 31. avgust 2015.

Predsednik SAD Barak Obama se popeo na jedan glečer na Aljasci u okviru kampanje pritiska na svet da deluje što brže u pogledu kontrole ispuštanja štetnih gasova u atmorsferu što dovodi do klimatskih promena.

Predsednik Obama je iskoristio Aljasku - prelepo, ali osetljivo okruženje da bi skrenuo pažnju na dramaitične posledice porasta temperatura što bi moglo da dovede do potonuća velikih priobalnih gradova pa i čitavih zemalja.

Istovremeno, on apeluje na američki Kongres da odobri bržu izgradnju novog teškog ledolomca i pomeri datum završetka tog projekta sa 2022. na 2020 godinu.

S obzirom da se led na Arktiku topi, potreba za novim ledolomcem bi mogla da izgleda kontradiktorno. Medjutim, pošto vode Arktika postaju pristupačnije kao trgovinske rute i za potragu za naftom i prirodnim gasom, daleko veći obim pomorskog saobraćaja bi mogao biti doveden u opasnost, zbog naglih promena vremenskih uslova i nepredvidjenog zamrzavanja mora.

Važno je takodje napomenuti da bi morsko dno na Arktiku moglo da sadrži blizu četvrtinu svetskih neiskorišćenih zaliha nafte i gasa.

U govoru na samitu o ekološkim pitanjima vezanim za Akrtik u Enkoridžu u organizaciji Stejt departmenta, američki predsednik je rekao da klimatske promene “svake godine postaju sve dramatičnije”.

“Naravno ovde smo danas da razgovaramo o izazovima koji će definisati konture ovog veka dramatičnije nego bilo kog drugog. To je hitna i rastuća pretnja klimatskim promenama. Naše shvatanje klimatskih promena napreduje svakim danom. Ljudske aktivnosti remete klimu na mnogo načina brže nego što se to ranije mislilo. Nauka je jasna i egzaktna. Ona dokazuje da je ova svojevremeno daleka pretnja sada veoma prisutna", rekao je Obama.

Uprkos podršci akcijama predsednika Obame u vezi sa klimatskim promenama, grupe za zaštitu prirodne sredine su protestovale ispred mesta održavanja konferencije kako bi izrazile nezadovoljstvo zbog nedavne odluke administracije da dopusti kompanji Šel da proširi područje portage za naftom nadomak obala Aljaske.

"Protest je jaka reč za to. Stvari su uvek složenije od toga. Ovde smo da kažemo hvala predsedniku zbog toga što skreće pažnju na ovo pitanje. To je dobro, dobar početak. Ali nije dovoljno, potrebno nam je više. Potrebno nam je da idemo u korak sa naukom i potrebna nam je adekvatna tranzicija", ističe Danijela Redmonst iz Mreže za klimatsku akciju na Aljasci.

Tokom posete Aljasci, predsednik Obama osim penjanja na glečer, planira i da razgovara sa ribarima i snimi rijaliti TV šou sa učesnikom serije "Survivor", Berom Grilsom.

Pred putovanje predsednik je bio predmet kritike nekih zakonodavaca zbog odluke da promeni ime najviše planine u Severnoj Americi sa Mekinli na Denali. Urodjenici na Aljasci su dugo zvali tu planinu Denali što na njihovom jeziku znači “velika” ili “visoka”.

Taj vrh je nazvan Mekinli 1896. u čast Vilijiama Mekinlija političara iz Ohaja, koji je kasnije te godine izabran za predsednika.

Predsednik Obama je prvi američki aktuelni predsednik koji je došao u posetu Arktičkom pojasu.

XS
SM
MD
LG