Linkovi

Jačanje ekonomske saradnje sa Azijom


Predsednik Barak Obama i prva dama, Mišel Obama krenuli na desetodnevnu turneju po Aziji, 5. novembar 2010.
Predsednik Barak Obama i prva dama, Mišel Obama krenuli na desetodnevnu turneju po Aziji, 5. novembar 2010.

Predsednik Barak Obama danas, u petak, polazi na desetodnevno putovanje po Aziji. Prvo odredište je Indija, a slede Indonezija, Južna Koreja i Japan. Američki predsednik će nastojati da ojača američku ekonomsku i bezbednosnu saradnju sa svakom od tih zemalja, uz poruku da Sjedinjene Države nameravaju da nastave svoje puno angažovanje u tim sferama u Aziji.

Predsednik Barak Obama je prošle godine priredio državnu večeru u čast indijskog premijera Manmohana Singa, koji sada namerava da mu uzvrati ljubaznost, tokom predstojeće Obamine posete Nju Delhiju. Ankete pokazuju da Obama uživa veliku popularnost u Indiji, najvećoj demokratskoj državi na svetu.

Privredna i strateška moć Indije je u porastu, a sve brojnija srednja klasa je u velikoj meri izbegla posledice globalne recesije. Ron Somers iz Američko-indijskog poslovnog saveta smatra da bi poseta američkog predsednika mogla ekonomski da bude korisna za obe zemlje.

"Trebalo bi da otvaramo nova radna mesta u obe zemlje, tako da ćemo se najviše pozabaviti izgradnjom uzajamne saradnje Sjedinjenih Država i Indije, u smislu da je Indija jedna od svetskih ekonomija koje se najbrže razvijaju", smatra Somers.

Sve jači ekonomski odnosi Amerike i Indije razvijaju se paralelno sa indijskim traganjem za drugim poslovnim partnerima, u okviru politike takozvanog “Gledanja na istok”. Indijski premijer, Manmohan Sing, nedavno je posetio Japan, Vijetnam i Maleziju, u okviru šire geopolitičke strategije, smatra Volter Andersen, stručnjak za Južnu Aziju na Fakultetu za medjunarodne studije Univerziteta “Džons Hopkins”.

"Postoji veliki potencijal za direktna strana ulaganja Japanaca, koji još nisu uložili mnogo, ali planiraju ozbiljne investicije u Indiji. Tu postoji i strateški element. Naime, širom Jugoistočne Azije i u Japanu, postoji zabrinutost zbog sve veće uloge koju Kina zauzima na svetskoj sceni. Oni zbog toga žele bliže odnose sa drugom velikom silom u Aziji - Indijom", objašnjava Anderson.

Dobrodošlica američkom predsedniku u Mumbaju, Indiji
Dobrodošlica američkom predsedniku u Mumbaju, Indiji

Komercijalni centar Indije, Mumbaj, biće prva stanica predsednika Obame, koji će se u tom gradu sastati sa indijskim i američkim biznismenima, odati počast žrtvama terorističkih napada 2008. godine i učestvovati u javnoj debati na jednom lokalnom univerzitetu. Obama će odsesti u hotelu “Tadž” - jednoj od meta terorističkih napada.

Na sledećoj stanici u Nju Delhiju, američki predsednik će u govoru u parlamentu, kako se očekuje, naglasiti potrebu za punom implementacijom američko-indijskog civilnog nuklearnog sporazuma.

Predstavnici Bele kuće navode da će Obamina poseta Indoneziji – već dva puta odlagana - podvući značaj najmnogoljudnije muslimanske zemolje na svetu i njene uspehe u demokratiji.

Kada stigne u sledeće odredište, Džakartu, američki predsednik bi trebalo da poseti i džamiju Istiklal, najveću u Indoneziji, ali zbog brojnih obaveza neće biti u mogućnosti da obiđe školu u koju je išao kao dete, iako to za njega lično ima veliki značaj.

Pripreme za samit G20 u Seulu
Pripreme za samit G20 u Seulu

Posle Džakarte, Obama će otputovati u Seul u Južnoj Koreji, gde su već u toku pripreme za samit G-20, prvi takav samit u nekoj azijskoj zemlji.

Planirano je da Obama posle toga doputuje u Jokohamu u Japanu gde će prisustvovati samitu Azijsko-pacifičke ekonomske asocijacije (APEC).

Američki predsednik će se u Seulu, po sedmi put, sastati sa kineskim predsednikom Huom Đintaom, kao i sa američkim vojnicima, kako bi zajedno obeležili 60. godišnjicu početka Korejskog rata.

Bivši američki državni podsekretar za politička pitanja, Nikolas Berns, smatra da Sjedinjene Države moraju da osmisle način da sa Kinom ostvare odnose kakve imaju sa Indijom i drugim azijskim zemljama, jer će to omogućiti miroljubiv kineski razvoj.

"Logično je da Sjedinjene Države treba u budućnosti da uspostave dugotrajno strateško partnerstvo, neku vrstu savezništva sa Indijom, Japanom i drugim zemljama, da bi se kineski razvoj odvijao u miroljubivoj, stabilnoj i demokratskoj Aziji u kojoj će sile demokratije ostati jake", kaže Berns.

Predsednik Obama će se 14. novembra vratiti u Vašington, gde su političke snage, posle kongresnih izbora, značajno izmenjene.

XS
SM
MD
LG