Linkovi

Obama: Avganistan neće biti utočište terorista


Američki predsednik u iznenadnoj poseti Avganistanu, 3. decembar 2010.
Američki predsednik u iznenadnoj poseti Avganistanu, 3. decembar 2010.

Američki predsednik Barak Obama poručio je američkim vojnicima u Avganistanu, tokom iznenadne posete toj zemlji da se uspešno nose sa Talibanima i obećao da Avganistan nikada više neće biti utočište za teroriste.

Obama se u američkoj vojnoj bazi Bagram, u okolini Kabula, obratio hiljadama vojnika rekavši im da uspevaju u nastojanima da prekinu inicijativu Talibana i da će na kraju ostavriti svoju misiju u toj zemlji.

Obama se takođe zahvaliio koalicionim snagama za njihovu - kako se izrazio - "izuzetnu" službu tokom više od devet godina ratovanja i za žrtvu koju podnose samim tim što su daleko od svojih domova.

Američki predsednik neočekivano je stigao u Avganistan kasno sinoć, nekoliko dana pre nego što bi Bela kuća trebalo da objavi dugo očekivanu analizu ovog, sve nepopularnijeg, rata.

Loši vremenski uslovi primorali su Belu kuću da otkaže planirani susret u četiri oka između Obame i avganistanskog predsednika u Kabulu, ali je američki predsednik obavio telefonski razgovor sa Hamidom Karzaijem.

XS
SM
MD
LG