Linkovi

Obama u Vašingtonu nakon kratke posete Avganistanu


Predsednik Barak Obama vratio se u Vašington nakon jučerašnje nenajavljene posete Avganistanu, tokom koje je pružio podršku avganistanskom narodu i američkim vojnicima koji služe u toj ratom rastrzanoj zemlji.

Detalji posete Predsednika Obame i manje grupe američkih zvaničnika držani su u tajnosti. Predsednik Avganistana Hamid Karzai takodje je obavešten o poseti svega nekoliko dana pred dolazak američkog predsednika. Nakon kratke ceremonije dobrodošlice, dvojica lidera su razgovorala u predsedničkoj palati.

Predsednik Obama je rekao da je američki narod zadovoljan napretkom zabeleženim tokom proteklih meseci u borbi protiv pobunjenika u Avganistanu. Takodje je ukazao da sličan napredak mora biti postignut u civilnim oblastima, uključujući zadovoljavajući rad vlade i borbu protiv korupcije.

Hamid Karzai jeizrazio zahvalnost američkim poreskim obveznicima zbog pomoći u ponovnoj izgradnji avganistanskih institucija i njihovoj podršci tokom protekle godine.Predsednik Obama je takodje razgovarao sa američkim vojnicima u vazduhoplovnoj bazi Bagram, nadomak Kabula. On im se zahvalio na podnetim žrtvama i nastojanjima na uspostavljanju bezbednosti u toj ratom razorenoj zemlji.

Predsednik Obama je naglasio da su Sjedinjene Države partner Avganistana i istakao da avganistanski narod ima sposobnost da osigura sopstvenu bezbednost.

„Avganistanci su trpeli tokom više decenija rata. Medjutim, ovde smo da im pomognemo da učvrste teško stečeni mir i istovremeno shvate neverovatni potencijal sopstvenog naroda, sinova i kćeri ove zemlje – od vojnika, preko policije do poljoprivrednika i mladih studenata.“

U medjuvremenu, američke i savezničke snage intenziviraju borbu protiv Talibana i Al Kaide u Avganistanu.

„Poremetićemo, rasformiraćemo, porazićemo i uništićemo Al Kaidu i njene ekstremističke saveznike. To je naša misija. Da bismo postigli taj cilj, jasno je šta treba učiniti. Nećemo pružiti Al Kaidi bezbedno utočište. Takodje, preokrenućemo zamah Talibana.“

Predsednik Obama je dodao da se borba protiv Talibana ne odražava samo na živote Amerknaca, već da donosi dobrobit avganistanskom narodu. Obama je zaključio da Sjedinjene Države nastoje da poboljšaju životne uslove u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG