Linkovi

Obama: "Nema veće pretnje našoj planeti od klimatskih promena"


Predsednik Barak Obama upozorava na razorne efekte klimatskih promena
Predsednik Barak Obama upozorava na razorne efekte klimatskih promena

"Nema veće pretnje našoj planeti od klimatskih promena", rekao je predsednik Barak Obama u svom redovnom subotnjem obraćanju naciji.

Predsednik Obama je rekao da posle 14 od 15 najtoplijih zabeleženih godina u prvih petnast godina ovog veka, klimatske promene ne mogu više da budu negirane niti ignorisane.

On je ukazao da rastuće temperature zemlje imaju "veoma ozbiljne implikacije" uključujući jače oluje, ozbiljnije suše i dužu sezonu šumskih požara.

Američki lider je ukazao da će proslaviti Dan planete zemlje u sredu u Everglejdsu na Floridi - lokaciji koju je opisao kao "jedno od najizvanrednijih mesta u našoj zemlji, ali i jedno od najosetljivijih", istakavši da rastući nivo mora dovodi u opasnost "to nacionalno blago".

Predsednik je ukazao da Amerika koristi više čiste energije nego ikada ranije i da je na prvom mestu u svetu po energiji dobijenoj od vetra. Preduzete su i druge mere, rekao je Obama, među kojima su povećanje broja energetski efikasnih vozila i zgrada koje štede novac potrošača.

XS
SM
MD
LG