Linkovi

Obama se kineskim i japanskim premijerom


Predsednik Obama sa visokim liderima na sastanku zemalja ASEAN-a
Predsednik Obama sa visokim liderima na sastanku zemalja ASEAN-a

Predsednik Obama sastao se kineskim i japanskim premijerom na marginama godišnjeg sastanka zemalja ASEAN-a u prestonici Kambodže, Pnom Penu

Specijalni izveštač Glasa Amerike Den Robinson izveštava o razgovorima vođenim poslednjeg dana boravka predsednika Obame u regionu jugoistočne Azije.

Bio je to prvi susret između američkog predsednika i kineskog premijera Vena otkako su poslednji put razgovarali na prošlogodišnjem sastanku ASEAN na Baliju, u Indoneziji. Bio je to i prvi susret posle reizbora predsednika Obame. Prema rečima američkog predsednika, Kina i SAD, kao dve najveće ekonomije sveta snose odgovornost za ostvarivanje postojanog i uravnoteženog globalnog ekonomskog rasta.

"Veoma je važno da kao dve najveće svetske ekonomije sarađujemo na uspostavljanju jasnih normi u međunarodnoj trgovini i međunarodnim investicijama, čime bi se povećao prosperitet i globalni rast“, rekao je predsednik Sjedinjenih Država, Barak Obama.

Čestitajući predsedniku Obami na reizboru, premijer Ven je govorio o značaju čvrtsih američko-kineskih odnosa, ističući da je to bitno za mir, stabilnost i prosperitet kako azijsko-pacifičkog regiona, tako i sveta u celini.

Pored Vena, predsednik Obama je još jedino obavio bilateralne razgovore sa japanskim premijerom Jošihiko Nodom. Vašington je apelovao na Tokio i Peking da uklone uzajamne napetosti u vezi sa spornim ostrvima u Istočnokineskom moru.

Poseta predsednika Obame regionu omogućila mu je da dodatno objasni detalje američkog ekonomskog i bezbednosnog okretanja regionu jugoistočne Azije, u kojem ključnu ulogu igraju članice ASEAN-a.

Američki predsednik se posebno osvrnuo na to svom govoru u Rangunu.

"Amerika je pacifička zemlja. Mi smatramo da je naša budućnost vezana za zemlje i narode zapadno od nas. Kako se bude nastavio ekonomski oporavak naše zemlje, smatramo da je to region u kojem ćemo ostvarivati ogroman rast. Kako budemo privodili kraju ratove koji su u poslednjih deset godina dominirali našom spoljnom politikom, bićemo fokusirani na izgradnju prosperitetnog mira u tom regionu“, rekao je Obama.

U završnoj deklaraciji, američki predsednik i lideri ASEAN-a saopštili su da godišnji sastanak podižu na nivo samita.
XS
SM
MD
LG