Linkovi

O pritiscima koje na opozicione samouprave vrši Republika i pred Savetom Evrope


Predstavnici lokalnih vlasti, članica opozicionog Saveza za Srbiju, govore o protiscima republičkih vlasti na njih. (Foto: Medijacentar Beograd)

Predstavnici lokalnih vlasti u Srbiji, koji su opozicija vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, imaće priliku da 6. novembra govore pred telom Saveta Evrope o pritiscima koje "neposlušne" lokalne vlasti trpe od vrha države. O tome šta planiraju da kažu u Strazburu, u četvrtak su novinarima u Beogradu preneli gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednici opština Paraćin i Čajetina, Saša Paunović i Milan Stamatović, čije su partije članice opozicionog Saveza za Srbiju.

Predstavnici "opozicionih" opština u Srbiji dobili su poziv Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, nakon što im se prvi čovek Šapca uputio pismo Savetu Evrope, koje su Paunović i Stamatović podržali.

"Pritisci na odbornike su svakodnevni i zbog toga smo oformili službu koja prikuplja izjave od svih odbornika u Skupštini grada i drugim skupštinama koja će dokumentovati sve pritiske, pretnje i ucene da se promeni stranka ili drugačije glasa", naveo je Zelenović.

Video: Gradonačelnik Šapca o pritiscima na lokalnu samoupravu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Kazao je da se zloupotreba ne javlja samo na nivou republike ili opština, već i prilikom izbora za najniže jedinice vlasti - savete mesnih zajednica. Kao primer, naveo je izjavu pop i folk pevača Ace Lukasa koji je pred izbore u mesnoj zajednici Majur rekao da je to "poklon Srpske napredne stranke".

Zelenović je rekao da je jedan od modela pritiska na lokalne vlasti bilo hapšenje. Rekao je da je posle izbora 2012. i nakon lokalnih izbora 2016, u Srbiji uhapšeno 113 osoba u 48 lokalnih samouprava, od čega su 34 osobe predsednici opština i gradonačelnici. Donete su samo tri osuđujuće presude, 10 optuženih je prešlo u Srpsku naprednu stranku, u 23 slučaja nije bilo nikakvog epiloga, a za 16 je nemoguće pronaći informaciju, rekao je prvi čovek Šapca.

VIDEO: Gradonačelnik Šapca o načinima pritiska na lokal
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Novinare je interesovalo zbog čega se predsednici opštila žale Savetu Evrope, a ne nadležnim institucijama u Srbiji, na šta je predsednik Opštine Čajetina, Milan Stamatović, rekao da institucije nisu u stanju da reaguju, pošto ih negira predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rekao je da opozicione opštine danas ne mogu da legalno konkurišu za sredstva Republike, pošto više ne postoje konkursi, "dok Vučić i Palma po Srbiji dele novac bez ikakvih rešenja i time se troši narodni novac".

"Mi smo više puta pokušavali da svoje probleme na lokalnom nivou rešimo kroz državne institucije, a na preko političkih partija. Nikada to nisam uspeo za ovih šest godina otkad je ovaj cunami zvani Aleksandar Vučić zavladao Srbijom jer mi od tada živimo u vanrednom stanju", rekao je Stamatović.

Stanje lokalne demokratije u Srbiji bila je i tema razgovora na prethodnoj sednici Komiteta za monitoring u Istanbulu u junu, na kojoj su prisustvovali Zelenović i Paunović, a kome je prethodio i sastanak sa premijerkom, Anom Brnabić, koji nije doveo do rešenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG