Linkovi

O dijalogu Beograda i Prištine na Beogradskom bezbednosnom forumu


Ljubaznošću: Radio Slobodna Evropa
Ljubaznošću: Radio Slobodna Evropa

U petak je završen Beogradski bezbednosni forum, koji je tokom tri dana rada okupio brojne domaće i međunarodne sagovornike i eksperte. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio učesnicima ovog skupa.

Poslednjeg dana rada Beogradskog bezbednosnog foruma učesnicima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom ocenio da je rešenje za kosovski problem izmedju srpskih i albanskih ustupaka, pri čemu međunarodna zajednica treba da učini napor da razume obe strane.

Vučić je rekao da je u dijalogu Beograda i Prištine postignut napredak u nekim pitanjima, da je u Srbiji potreban unutrašnji dijalog o Kosovu, kao i da očekuje stvaranje zajedničke ekonomske zone u regionu, koja bi za nekoliko godina mogla da preraste u carinsku uniju balkanskih zemalja.

"Srbija će bez sumnje učiniti sve da sačuva regionalni mir i stabilnost, koji predstavlja najvažniji uslov za razvoj i prosperitet celog regiona. Kad kažem da sam manje optimističan, to nije samo zbog nas i ne stidim se da priznam da smo deo problema. Ne reagujemo s vremena na vreme kako treba, potcenjujemo teškoće, preterujemo u reakcijama, ali u isto vreme imamo probleme koji su uvezeni iz Evrope i sveta", rekao je predsednik Srbije.

A završni dan Bezbednosnog foruma obeležila je rasprava tokom sesije o dijalogu Beograda i Prištine - direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je izjavio da je Beograd čvrsto posvećen dijalogu sa Prištinom, koji je dao rezultate što se tiče bezbednosti i stabilnosti.

Prema njegovim rečima, većina kosovskih Albanaca bi verovatno više volela da bude deo velike Albanije, a većina kosovskih Srba da budu deo Srbije.

"Imamo teritoriju koju mi smatramo našom autonomnom pokrajinom, dok je većina kosovskih Albanaca i deo međunarodne zajednice smatraju za nezavisnu državu, ali njeno stanovništvo nije zadovoljno aktuelnom situacijom", istakao je Đurić.

"Ja bih video progres kada bi kosovski Srbi počeli da deluju nezavisno od Vlade Srbije i prestali da dolaze u Beograd da bi pitali šta da rade na Kosovu", rekao je poslanik Skupštine Kosova, Arben Gaši.

A na panelu o odnosima Evropske unije i Balkana, bivši pomoćnik državnog sekretara SAD za međunarodnu bezbednost Tomas Kantrimen je istakao da najvažniji izazov Zapadnog Balkana nisu ni evropske integracije, ni odnosi sa NATO ili takmičenje Rusije, Brisela i Vašingtona. To je borba protiv korupcije i transparentnost, kao i borba za nezavisno pravosuđe i nezavisne medije, ocenio je Kantrimen.

XS
SM
MD
LG