Linkovi

O čemu će razgovarati Tramp i Ši Đinping?


Kineski predsednik Ši Đinping i predsednik SAD Donald Tramp
Kineski predsednik Ši Đinping i predsednik SAD Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp i predsednik Kine Ši Đinping prvi put će se sresti licem u lice na Trampovom imanju Mar-a-Lago na Floridi. Tramp je već predvideo da će sastanak biti težak i sa visokim ulozima – s obzirom na veliki decifit u trgovini između Kine i SAD. Uprkos trgovinskim i drugim izazovima, kao što su Severna Koreja ili kineska militarizacija Južnog kineskog mora, analitičari očekuju da će neformalni susret ipak malo stabilizovati i unaprediti odnose.

Nekoliko dana pre susreta sa kineskim predsednikom, Donald Tramp je potpisao dve uredbe: o preispitivanju trgovinskih deficita I oštrim kaznama za one koji krše pravila fer trgovine. U tom konktekstu nije pomenuo Kinu, ali jeste tvitovao o kineskoj trgovinskoj praksi pre nego što je potpisao uredbe. Dvodnevna poseta Ši Đinpinga Floridi verovatno neće rešiti ovako kompleksne probleme, kažu analitičari, ali očekuju da može biti osnova za dalje unapređivanje odnosa.

Očigledno, predsednik Ši Đinping radi na tome da uspostavi poslovni odnos sa predsednikom Trampom, kako bi obe strane mogle da rešavaju bilateralna pitanja. Jake lične, kao i poslovne veze, presudne su za postizanje ciljeva sa obe strane”, kaže Ros Fajngold, poznavalac prilika u Aziji.

Izgleda da Kina sluša i trudi se da pomogne da Amerika ponovo “postane velika”, a istovremeno da se suoći sa neravnotežom u odnosima. Peking poriče da namerno izaziva trgovinski deficit.

Kina će nadalje povećavati domaću potražnju, ali i potražnju za inostranim proizvodima i uslugama – uključujući i američke. Kineske investicije u SAD rapidno rastu poslednjih godina”, poručuje Ženg Zeguang, zamenik kineskog šefa diplomatije.

Analitičari kažu da će Peking, osim početnih kontakata sa američkom administracijom, tražiti i neku izjavu koja će potvrditi dobre namere SAD – kao osnovu za dalji razvoj dobrih odnosa. Bilo da je reč o Severnoj Koreji ili trgovini, Trampova administracija poručuje: fokusirani smo na rezultate.

SAD već više od 25 godina slušaju kako Kina govori da je zabrinuta zbog Severne Koreje, ali nismo videli nijedan potez kojim bi to dokazala. Mislim da ova administracija očekuje od Kine konkretna dela, i verujem da će ih pritisnuti da to i učine”, ističe Niki Hejli, američka ambasadorka u UN.

Pritisak na Kinu, bilo da je reč o Severnoj Koreji ili trgovini, pre bi mogao ugroziti dogovor, nego što bi vodio ka njemu. Takođe bi mogao uneti neizvesnost u trenutku kada obe strane, uprkos velikim razlikama, traže put napred.

XS
SM
MD
LG