Linkovi

Oštar vid ključan za bejzbol igrače


Prolećni trening bostonskih Red Soksa, 17. februara 2014. u Fort Majersu na Floridi.

Profesionalni igrači bejzbola poznati su po dobrom vidu, neki kažu možda najboljem na svetu, a naučnici sada dokumentuju kako taj dobar vid može da omogući pobede u važnim utakmicama.

Nova sezona američko-kanadske profesionalne bejzbol lige (MLB) počinje krajem meseca. Igrači se već nedeljam pripremaju u prolećnim kampovima na Floridi i u Arizoni, radeći na osnovama, brzini i izdržljivosti. Profesionalni igrači bejzbola poznati su po dobrom vidu, neki kažu možda najboljem na svetu, a naučnici sada dokumentuju kako taj dobar vid može da omogući pobede u važnim utakmicama. Iz Finiksa, sa utakmica takozvane „Kaktus lige“ izveštava novinarka Glasa Amerike - Šeli Šlender.

U trening kampu Klivlend Indijansa, „pičer“ baca loptu... i ...Luiđi Rodriges kaže da je „udaračima“ potrebna vežba... ali i dobar vid.

"Lopta je mala, morate da imate dobre oči. Gledam u ruke 'pičera' da bih video gde će baciti loptu".

Oftalmolog Denijel Lebi kaže da većina udarača u MLB-ju imaju izuzetan vid.

"Ono što prosečana osoba vidi sa udaljenosti od tri metra, bejzbol igrač može da vidi sa šest. Sa dvostruko veće udaljenosti vide istu metu".

Lebi i optometrista Dejvid Kiršen su pioniri u naučnom istraživanju sporta i vida.

"Imali smo priliku da izučavamo vid u nekoliko sportova i ispostavilo se da je u nekim ključna komponenta, dok negde nije toliko važan", kaže Kiršen.

Kao recimo u boksu.

"Njihova meta je prilično velika i veoma blizu, ali zato moraju da budu u stanju da pomeraju ruke vrlo, vrlo brzo".

Udarači u bejzbolu su druga priča.

"Čim lopta napusti 'pičerovu' ruku, oni moraju da vide kako se okreće i na osnovu toga znaju koja je vrsta izbačaja. Kada to znate, onda znate odakle će doći lopta, akada to znate onda možete da stavite palicu na pravo mesto, kako bi izveli dobar udarac ".

Kako bi normalan vid pretvorili u izvanredan, mnogi igraču, poput Džejka Laorija, nose kontaktna sočiva.

"Pomažu mi da vidim o kakvom bacanju se radi, da vidim šavove na lopti. Takođe, smanjuju mi odsjaj kada je sunce jako".

Standarni test vida nije odgovarujući za proveru očiju sportista, kažu Kiršen i Lebi. Zato su razvili drugačiji test, tokom kojeg na kompjuteru treperi sićušno slovo „C“, a sportisti sede nekoliko metara dalje. Lebi objašnjava:

"To jedno je bilo okrenuto na levo. Drugo nisam video, pa ću da pogađam. Za mene kao očnog lekara je vrlo teško, ali bejzbol igrači uglavnom vide sve ovo".

Kiršen kaže da bi test mogao da pomogne u utvrđivanju onih kojima je potreban dodatni trening, kako bi brže reagovali.

"Kada govorimo o starijim vozačima, na primer, oni možda imaju oko sokolovo, ali ne mogu tako brzo da procesuju informaciju da bi bili sigurni učesnici saobraćaja".

A mogao bi da predstavlja i nadu za buduće sportiste.

"Želim da igram bejzbol kada porastem", kaže mladi ljubitelj bejzbola Metju.

"Ukoliko imate dete zainteresovano da igra bejzbol, koje daje sve od sebe na terenu, ali jednostavno ne vidi dovoljno dobro, trener neće posvetiti toliko pažnje tom igraču, koliko će raditi sa onima koji vide dobro".

Lebi zaključuje da proveravabnje vida i pružanje mogućnosti ljudima da isprave nedostatke, može da pomogne svakom da bude bolji u svojoj igri… šta god to bilo.
XS
SM
MD
LG