Linkovi

NYT: Kina prisluškuje Trampove telefonske razgovore, pokušava da utiče na odluke


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp razgovara telefonom u Ovalnom kabinetu u Beloj kući, u Vašingtonu, 29. januar 2017.
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp razgovara telefonom u Ovalnom kabinetu u Beloj kući, u Vašingtonu, 29. januar 2017.

Kineski špijuni često prisliškuju predsednika SAD Donalda Trampa, kada on koristi svoje nebezbedne mobilne telefone da razmenjuje tračeve sa starim prijateljima, a Peking to koristi kako bi pokušao da utiče na politiku SAD, piše Njujork tajms od srede, citirajući aktuelne i bivše zvaničnike SAD.

Trampovi saradnici više puta su ga upoozoravali da njegovi razgovori preko mobilnih telefona nisu bezbedni i da ruski špijuni rutinski prisluškuju njegove razgovore, ali kažu da predsednik i dalje odbija da odustane od razgovora mobilnim telefonima, piše Tajms.

Zvaničnici kažu da su špijunske agencije SAD saznale od ljudi u stranim vladama i preko presretnutih komunikacija među stranim zvaničnicima, da Kina i Rusija slušaju predsednikove razgovore.

Bela kuća nije odmah odogvorila na zahtev za kometar povodom izveštaja Tajmasa.

Kina ima sofisticirani pristup prema presretnutim pozivima i pokušava da ih koristi kako bi ustanovila šta Tramp misli, koga sluša i kako najbolje uticati na njega, piše Tajms citirajući zvaničnike.

Peking posebno pokušava da to koristi kako bi saznao kako da spreči da aktuelni trgovinski rat između dve zemlje dalje eskalira, piše list.

Kineski zvaničnici oslanjaju se na kineske biznismene i druge koji imaju veze sa Pekingom kako bi prikupili argumente i poglede Trampovih prijatelja u pokušaju da utiču na njega, citira Tajms zaničnike SAD.

Zabrinutost je narastla u nekoliko navrata ove godine po pitanju nadziranja aktivnosti mobilnh telefona u oblasti Vašingtona. Sekretarijat za unutrašnje poslove (FCC) napisao je u pismu poslatom nekolicini senatora u martu da je posmatrao aktivnosti u Vašingtonu koje su u vezi sa lovcem na identitete mobilnih pretplatnika. Komesar FVV rekao je na sastanku da je stvar ozbiljna i da alate za prismotru mogu da koriste kriminalci ili strani faktor.

Vašington post izvestio je u junu da je federalna studija otkrila znakove sofisticiranog prisluškivanja mobilnih telefona u blizini Bele kuće i na drugim ozetljivim lokacijama ove godine.

XS
SM
MD
LG