Linkovi

Rat "Tajmsa" i Kine


Sedište "Njujork Tajmsa" u Njujorku
Sedište "Njujork Tajmsa" u Njujorku

Uticajni američki dnevnik "Njujork tajms" zarekao se da neće promeniti svoje izveštavanje o Kini, posle naizgled potvrde kineskog predsednika Ši Đinpinga da Peking kažnjava strane medije zbog objavljivanja kritičkih članaka.

Ši je, tokom jučerašnje konferencije za novinare sa američkim predsednikom Obamom, na pitanje izveštača "Tajmsa" zbog čega se strani novinari suočavaju s problemima prilikom dobijanja viza, rekao da su sami novinari krivi, i da medijske kuće "moraju da poštuju kineske zakone i regulative".

Kina više puta nije izdala vize dopisnicima "Njujork tajmsa", ablokirala je i pristup internet stranicam tog dnevnika na engleskom i kineskom jeziku. Te poteze mnogi smatraju odmazdom kineske vlade za seriju članaka u kojima se otkriva navodno gomilanje bogatska od strane najviših zvaničnika zemlje i njihovih porodica.

Uredništvo "Tajmsa" saopštilo je da ne namerava da menja svoju uredničku politiku kako bi zadovoljilo bilo koju vlčadu, uključujući kinesku, američku, ili bilo koju drugu, insistirajući da nijedna kredibilna medijska kuća to ne bi uradila.

XS
SM
MD
LG