Linkovi

Blumberg u akciji protiv pušenja


U Njujorku je pušenje zabranjeno i u parkovima
U Njujorku je pušenje zabranjeno i u parkovima

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je nedavno uložio 220 miliona dolara putem svoje dobrotvorne fondacije kako bi smanjio potrošnju duvana na globalnom nivou. Novinar “Glasa Amerike”, Petar Fedinski, izveštava da će Blumbergova kampanja posebno biti usmerena ka zemljama gde je potrošnja duvana najveća.

Njujork sve više postaje grad koji je svestan važnosti zdravlja. Pušenje je zabranjeno u restoranima. Barovima. Čak i u parkovima. To je sve rezultat rigoroznih propisa protiv pušenja tokom protekle decenije koje je uveo gradonačelnik Majkl Blumberg. Grad promoviše kampanje čiji je cilj da upozore stanovnike na opasnosti od duvana.

Gradonačelnik Blumberg kaže da će njegova donacija takodje služiti da uveri vlade širom sveta u važnost povećanja poreza na cigarete. On dodaje da je veći porez na cigarete najefikasniji faktor u borbi protiv pušenja, koji bi mogao da obeshrabri pušače i smanji stopu pušenja. Blumberg napominje da paklica cigareta u Njujuroku košta oko 12 dolara.

“Samo 7 odsto naše dece kaže da konzumiraju duvan, i samo 14 posto odraslih. To su neverovatni brojevi – stopa pušenja se daleko smanjila za ovih 10 godina, i zbog toga je prosečan ljudski vek u Njujorku veci za 3 godine nego bilo gde u Americi.”

Blumberg ističe da 50 posto ukupnog broja pušača u svetu živi u samo pet zemalja - Kini, Indiji, Indoneziji, Rusiji i Bangladešu. Prošle godine indijski pevač Šan je objavio muzički video u Bolivudu, prestonici zabave, pod imenom “Ne igraj se sa svojim životom.”

“Ovaj video je deo naše kampanje kako bismo promenili način na koji mladi misle i kako bi oni razumeli kroz svoj maternji jezik da ih pušenje neće učiniti herojima ili odraslima, da time neće izgledati ‘kul’. Pušenje nije ni nalik tome.”

Malo je verovatno da će kampanja gradonačelnika Blumberga proći bez ikakvih nesuglasica. Ukrajina je, na primer, nedavno podnela tužbu potiv Australije zbog propisa kojim se zahteva da se paklice cigareta unificiraju. Ukrajina tvrdi da bi takav propis ugrozio njene proizvodjače duvana koji nastoje da osvoje nova izvozna tržišta. I duvanska industrija takodje pruža otpor. Jedna od vodećih medjunarodnih duvanskih kompanija, “Filip Moris”, strahuje da bi običan izgled paklica smanjio konkurentnost njenih brendova i time umanjio I njenu zaradu.

“Ne morate da saosećate sa nama, ali mislim da za sve važi isti princip - ne možete da oduzmete ljudima vlasništvo bez nadoknade”, kaže predstavnica kompanije En Edvards.

Medjutim, Blumberg ne prihvata te argumente. On poručuje da će njegova kampanja takodje težiti da zaustavi odredjene vrste reklamiranja duvana i da učini pušenje neatraktivnim.

XS
SM
MD
LG