Linkovi

Njujorška berza ponovo otvorena


Trgovac na njujorškoj berzi
Trgovac na njujorškoj berzi

Dok su mnogi delovi južnog Menhetna i dalje bez električne energije, otvaranje Volstrita izvuklo je na ulicu berzanske trgovce, ali i turiste

Američka berza danas je ponovo otvorena posle dvodnevnog prekida rada zbog razorne oluje Sendi koja je pogodila Njujork.

Dva dana pošto je oluja Sendi opustošila južni deo Menhetna, u njujorškoj finansijskoj četvrti bilo je tiho. Ali unutar berze čuo se poznati zvuk. Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg jutros je zvonom označio ponovno otvaranje berze, koja je bila zatvorena dva dana zaredom – što je inače najduže što je bila zatvorena zbog vremenskih nepogoda još od 1888.

Dok su mnogi delovi južnog Menhetna i dalje bez električne energije, otvaranje Volstrita izvuklo je na ulicu berzanske trgovce, ali i turiste, doduše – ne iz istih razloga. Tom Bad, koji je došao u posetu iz Kanade, već danima je u hotelu bez struje.

“Jutros sam čuo da će ovde oko berze biti signala za mobilni i kamion sa kafom, tako da sam došao u potrazi i za signalom i za kafom”.

Bad je imao sreće, kao i ostali koji su koji su nestrpljivo čekali na dozu kafeina, komunikacije i pravljenja novca. Trgovci na Volstritu energično su počeli sa radom i pre otvaranja berze, kako bi nadoknadili izgubljeno vreme.

Zbog oštećene infrastrukture, stopiranih poslova i izgubljenih dana berzanske trgovine, analitičari procenjuju da bi novčana šteta zbog oluja Sendi, koja je pogodila istočnu obalu Sjedinjenih Država, mogla da dostigne nekoliko desetina milijardi dolara. Ljudi su iznenađeni time koliko globalno tržište zavisi od Njujorku, kaže Robert Džonson, direktor ekonomskih analiza u “Morningstaru” u Čikagu.

“Svi su mislili posle terorističkog napada 11. septembra, da postoje rezervni kompjuteri koji će moći daljinski da se uključe i da nam više neće trebati zgrada u Njujorku. Međutim potreban je neko ko će tamo da pomeri prekidač, i neko ko će da nadgleda proces”.

Berzanski trgovci nisu bili jedini zaposleni u donjem delu Menhetna. Majk, radnik obezbeđenja u jednoj luksuznoj zgradi koja je ostala bez struje, radi još od nedelje, pre nego što je Sendi stigla do Njujorka.

“Vrlo, vrlo, vrlo je sablasno. Vrlo sablasno”.

Bad, turista, kaže da je tišina nešto neočekivano.

“Nestvarno je kada vidite ovakav grad zatvoren i hendikepiran posle oluje”.

Vreće sa peskom su i dalje tu, kao i ostaci ruševina, ali se voda mahom povukla. Ulazi u podzemnu železnicu su i dalje zatvoreni zbog poplave. Sa otvaranjem Volstrita, Njujork je na korak bliže povratku u normalu, ali Njujorčani bez struje, vode i gradskog prevoza kažu da će biti potrebno mnogo više vremena da se njihovi životi vrate na kolosek
XS
SM
MD
LG