Linkovi

NUNS: Pogoršan položaj novinara


U periodu od 2008-2013. godine u Srbiji je zabeleženo 348 napada na zaposlene u medijima, a ove godine bilo je 20 napada, od kojih 12 fizičkih, ističe se u istraživanju Nezavisnog udruženja novnara Srbije o napadima i pritiscima na medije.

U ovoj godini zabeleženo je 20 fizičkih i verbalnih napada na novinare, a istovremeno je pokrenuto šest sudskih postupaka protiv novinara, ističe se u danas objavljenom izveštaju nezavisnog udruženja novinara Srbije o napadima i pritiscima na novinare u 2014. godini.

Tokom ove godine pogoršan je položaj novinara, ocenio je na predstavljanju izveštaja predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i dodao da je bezbednost jedan od ključnih uslova za kvalitetno obavljanje novinarskog posla:

"Ova godina biće upamćena i po ukidanju emisija poput “Utiska nedelje”, u kojima je bilo moguće čuti različita mišljenja i kritičke stavove. Bez obzira na različita obrazloženja, nesporna je činjenica da je na taj način značajno osiromašen javni dijalog, a novinarima uskraćena mogućnost da informišu javnost na način koji podrazumeva slobodu mišljenja i izražavanja."

Generalni sekretar NUNS-a, Svetozar Raković je podsetio na to da još nije razrešen slučaj fizičkog napada na urednika Foneta Davora Pašalića. Motiv napada nije bila materijalna korist, jer Pašaliću nije uzet novac niti bilo šta drugo, rekao je Raković i dodao da su napadači Pašalića nazivali ustašom i da su očigledno znali koga napadaju:

"On je nekako obeležio ovu godinu, kada su u pitanju fizički napadi. Dogodio se u noći 2. jula i do dana današnjeg mi ne znamo ko su trojica neidentifikovanih mladića, ja bih rekao huligana, koji su u rasponu od pola sata dva puta na Novom Beogradu napali našeg kolegu i teško ga pretukli."

Prema izveštaju NUNS-a 2014. godinu je obeležio i povećan pritisak na onlajn medije, skidanje tekstova i hakerski napadi na sajtove, pri čemu državni organi nisu otkrili počinioce ovih dela. Takođe, istakli su čelnici NUNS-a, novinarima lokalnih medija su često bile uskraćene informacije od javnog značaja, čime im je ometan rad, a neretko su bili izloženi samovolji lokalnih moćnika.

XS
SM
MD
LG