Linkovi

NUNS: Ekonomski položaj novinara poražavajući


Izveštaj Nezavisnog udruženja novinara Srbije o hronici napada i pritisaka na medije ukazuje na osnovne probleme sa kojima se mediji i novinari u Srbiji suočavaju - to su nepotpuna primena zakona, nedovršena privatizacija medija i problematično finansiranje medijskih projekata.

Uz podsećanje da je i Evropska komisija u godišnjem izveštaju uočila da Srbija nije učinila napredak u oblasti medija, na današnjem skupu Nezavisnog udruženja novinara Srbije je ocenjeno da, uprkos tome što je ove godine na listi "Reportera bez granica" napravila skok sa 67. na 59. mesto, Srbija i dalje spada u kategoriju država u kojima su mediji delimično slobodni.

U 2016. je nastavljen trend pogoršanja slobode izražavanja i medijskih i novinarskih sloboda, rekao je Miroslav Janković iz Medijskog odeljenja OEBS i podsetio na ocene Evropske komisije o medijskoj situaciji u Srbiji u ovogodišnjem izveštaju o napretku.

"Kaže se i da su pitanja napada, pretnji i zastrašivanja novinara i dalje razlog za brigu, kao i da ukupno medijsko okruženje ne pogoduje punom uživanju slobode izražavanja. Takođe upada u oči i konstatacija da su istrage i konačne presude za napade i zastrašivanja novinara retke", kaže Janković.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković rekao je da je u 2016. smanjen broj fizičkih napada na novinare, ali da rastu politički, ekonomski i drugi pritiscu na medije. Takođe, učestalije nego 2015. godine, je javno omalovažavanje i vređanje novinara, koje, kako je istakao Raković, neretko dolazi i od izvršne vlasti.

"Ekonomski položaj novinarskih profesionalaca je ponižavajući, za jednu profesiju koja se smatra jednim od stubova demokratije. I to je još jedan pritisak na novinare i medijske slobode. Prema nekim istraživanjima, prosečna plata u medijima niža je od prosečne plate u Srbiji. Gotovo hronično siromaštvo i egzistencijalna neizvesnost, i nesigurnost radnog mesta doveli su toga da je novinarstvo u Srbiji danas prekarno, i kao takvo podložno i cenzuri, i autocenzuri", ističe Raković.

Prema rečima članice Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamare Skrozze, Savet dnevno prati osam dnevnih listova, u kojima je od marta do 30. novembra, evidentiran 4.881 tekst u kojima su kršene jedna ili više tačaka Kodeksa novinara.

Marija Vukasović iz pravne službe NUNS ukazala je da je ove godine povećan broj pretnji novinarima, uglavnom preko interneta i društvenih mreža. Kada je reč o reakciji državnih organa, samo su dva slučaja napada na novinare rešena u ovoj godini, dodaje Vukasović.

XS
SM
MD
LG