Linkovi

Nuland u Beogradu: Puna podrška SAD


Pomoćnica državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Viktorija Nuland, rukuje se sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem tokom posete Beogradu.
Pomoćnica državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Viktorija Nuland, rukuje se sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem tokom posete Beogradu.

U okviru četvorodnevne mini turneje po zemljama Zapadnog Balkana, pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland razgovorala je danas u Beogradu sa najvišim zvaničnicima Srbije i prenela im podršku Vašingtona na putu ka EU.

Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Viktorija Nuland poručila je tokom današnjeg boravka u Beogradu da Srbija ima čvrstu podršku Vašingtona na putu ka EU i da može da računa na nameru SAD da pomogne u obezbeđivanju energetske sigurnosti Srbiji.

Posle susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem ona je istakla da partnerstvo dve zemlje jača zajedničkim radom i da je Amerika vrlo zainteresovana da Srbiju vidi u porodici evropskih naroda.

Nuland je pozdravila napredak koji je Srbija pokazala u sprovođenju reformi, dok je Nikolić istakao da je Srbija je uložila mnogo napora da stabilizuje situaciju u regionu i da od tog opredeljenja neće odstupiti.

Kako je saopštila je Pres služba predsednika Srbije, Nikolić je ocenio da je dobro što britanska rezolucija o Srebrenici nije prošla u Savetu bezbednosti UN, jer bi obnovila sukobe, umesto da svi zajedno rade na boljoj budućnosti.

Tokom radnog ručka premijer Srbije Aleksandar Vučić i Viktorija Nuland su razgovarali o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i o situaciji u regionu, a posebno o Bosni i Hercegovinu i Makedoniji. Tom prilikom Vučić je istakao da srpska vlada namerava da nastavi dijalog sa Prištinom, kako bi se u najkraćem roku došlo do rešenja koja bi doprinela očuvanju regionalne stabilnosti.

A u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Srbije i predsedavajućim OEBS-a Ivicom Dačićem, Viktorija Nuland je poručila da Srbija ima punu podršku Sjedinjenih Država u nastojanju da se uspostavi mir na teritoriji Ukrajine, kroz puno poštovanje Sporazuma iz Minska.

Dačić je istakao da za Srbiju prioritet ostaje pronalaženje opštepri-hvatljivog rešenja, uspostavljanje mira i postepena normalizacija situacije kroz nastavak dijaloga u okviru OEBS.

U Beogradu je danas boravio i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, koji je na sastanku sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković poručio da Srbija pripada Evropi, i da su vrata EU otvorena za Zapadni Balkan.

On je rekao da Srbija i Evropska unija moraju da ulažu u nastavak predstojećeg procesa evrointegracija, naglasivši da članstvo u EU treba posmatrati kao zajednički cilj Srbije i Unije, a Predsednica parlamenta je ukazala da je za Srbiju važno što Evropska unija prepoznaje ostvareni napredak zemlje i dodala da očekuje što skorije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

XS
SM
MD
LG