Linkovi

Japan predaje uranijum i plutonijum


Japanski premijer Šinzo Abe i predsednik Barak Obama na otvaranju samita o nuklearnoj bezbednosti u Hagu
Japanski premijer Šinzo Abe i predsednik Barak Obama na otvaranju samita o nuklearnoj bezbednosti u Hagu

Japan će Sjedinjenim Državama predati stotine kilograma visoko obogaćenog uranijuma i plutonijuma, u okviru napora da se smanje globalne zalihe nuklearnog materijala.

Predsednik Barak Obama i japanski premijer Šinzo Abe objavili su taj dogovor na početku dvodnevnog samita o nuklearnoj bezbednosti u Hagu. Obama i Abe su u zajedničkom saopštenju naveli da će sav uranijum i plutonijum biti uklonjeni iz japanske Agencije za atomsku energiju.

Američki sekretar za energiju Ernest Moniz rekao je novinarima u Holandiji da će materijal u Sjedinjenim Državama biti “pretvoren u formu koja ne može da se koristi za proizvodnju nuklearnog oružja”. Takođe je ocenio da današnji dogovor predstavlja veoma značajno obećanje u cilju očuvanja nuklearne bezbednosti.

Japanski savetnik za nuklearna pitanja Josuke Isozaki naglasio je da će uklanjanje nuklearnog materijala pomoći u sprečavanju rizika od nuklearnog terorizma - što je i glavni cilj samita.

Samit u Hagu okupio je delegacije 53 država, koje raspravljaju o smanjenju i obezbeđenju nuklearnih zaliha. Danas je takođe saopšteno da su Italija i Belgija prebacile visoko obogaćeni uranijum i plutonijum u Sjedinjene Države. Italija je navodno uklonila 20 kilograma nuklearnog materijala, a Belgija “značajnu količinu".
XS
SM
MD
LG