Linkovi

SNF: Neprihvatljivo razgraničenje i podela Kosova


Sednica Srpskog nacionalnog foruma u Gračanici
Sednica Srpskog nacionalnog foruma u Gračanici

U organizaciji Srpskog nacionalnog foruma u Gračanici je održan okrugli sto na temu „Razgraničenje, mala Srbija – velika Albanija“. Sa skupa je poručeno da je neprihvatljivo bilo kakvo razgraničenje ili podela Kosova kao moguće rešenje kosovskog pitanja i upućena je puna podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi u vezi stava o Kosovu.

Pored rukovodstva Srpskog nacionalnog foruma na okruglom stolu su učestvovali i pojedini profesori Prištinskog Univerziteta, predstavnici civilnog društva i političkih partija. Jedan od zaključaka je i mišljenje da trenutna politička situacija vodi ka srpsko-srpskom konfliktu i sukobu zbog čega je upućen apel svima, a posebno predstavnicima vlasti u Beogradu da učine sve da do toga ne dođe.

Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da odustane od svoje ideje o razgraničenju i krene u ozbiljan proces rešavanja kosovskog pitanja.

“To nije zamrznuti konflikt, to je jedan proces u kome treba da se ovaj naš narod ovde, koji živi na Kosovu i Metohiji nacionalo, politički, moralno, ekonomski, socijalno - uspravi, a ne da bude demoralisan govorima koji kažu da smo Kosovo izgubili davno. Da mi ovde nemamo ništa, da u Čaglavici iako ima 150 kuća kažu da ima samo 20 kuća i tako dalje, i tako dalje... A zašto to rade? Da bi se poslala poruka ostatku Srbije, da ne vredi boriti se za Kosovo’’, rekao je Trajković.

Predsednik Progresivno demokratske stranke i bivši ministar i poslanik u kosovskim institucijama Nenad Rašić kaže da ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić niti Srpska lista imaju podršku srpskog naroda na Kosovu za trenutnu politiku koju vode prema Kosovu. Po njegovim rečima oni su u predizbornoj kampanji pričali jednu priču, a sada rade potpuno suprotno od toga.

,,Tih 80 odsto famoznih glasova koje su dobili, nisu dobili na priču ,,ako dobijemo jedan metar, biće više nego što sada imamo’’, nego su dobili za ,, Ne damo Kosovo, Kosovo je Srbija, vozovi, zidovi, tenkovi, vojska čime su podizali taj nacionalni ponos. S duge strane posle mesec dana promenite priču od ,,Kosovo je srce Srbije’’ do ,,ako dobijemo jedan metar dobro je’’. Znači da nije niti predsednik niti neko drugi iz Srpske napredne stranke nisu dobili tih 80 odsto na parolu « ako dobijemo jedan metar », nego « ne damo Kosovo », « ne damo ni jedan metar »’’, kazao je Rašić.

Rada Trajković predsednica Evropskog pokreta Srba smatra da predsednik Srbije Alesandar Vučić svojim, kako je kazala, projektom razgraničenja Srba i Albanaca hoće potpuno da promeni kulturološki identitet Srba južno od reke Ibar.

,,On suštinski radi na muslimanizaciji ovoga prostora, negirajući 1300 manastira i crkava i negirajući naše trajanje, istorijsko trajanje na ovom prostoru, što je suštinski za sve nas potpuno neprihvatljivo“, kazala je Rada Trajković.

Profesor prištinskog univeziteta Milorad Jevrić smatra da je predsednik Srbije u velikom problemu, jer kako je kazao ima velike neprijatelje.

,,Koji su to neprijatelji? To je rezolucija 1244, ta rezolucija nedvosmisleno govori o širokoj autonomiji Kosova i Metohije u SRJ odnosno sadašnjoj Srbiji. Drugi neprijatelj Vučićev je vrlo nedvosmisleno patriotski pametan stav naše crkve oko Kosova i Metohije. Treći veliki neprijatelj Vučiča i njegovom naumu je Ustav Republike Srbije koji nedvosmisleno govori da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije. Četrvrti je srpski narod na Kosovu i Metohiji i ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u celoj Srbiji koji je protiv da se ovaj deo pokloni velikoj Albaniji’’ rekao je Jevrić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će 9. seprembra boraviti na Kosovu gde će predstaviti smernice i pravce državne politike prema Kosovu.

XS
SM
MD
LG