Linkovi

Tramp u prvom tvitu u 2018. napao Pakistan


Predsednik Tramp govori tokom susreta sa pripadnicima američke Obalne straže, koje je pozvao na partiju golfa, u Tramp međunarodnom golf klubu, u petak, 29. decembra, na Vest Palm Biču, Florida.
Predsednik Tramp govori tokom susreta sa pripadnicima američke Obalne straže, koje je pozvao na partiju golfa, u Tramp međunarodnom golf klubu, u petak, 29. decembra, na Vest Palm Biču, Florida.

Američki predsednik se u Novoj, kao i u prošloj godini oglasio tvitovima. Ovog puta je na Tviteru optužio Pakistan da laže i vara Sjedinjene Države, pružajući utočište teroristima, dok istovremeno prima milijarde dolara inostrane pomoći. Prvog dana nove godine, Trampova administracija suočava se sa rastućim tenzijama u spoljnoj politici, ali i brojnim unutrašnjim izazovima, uključujući i istragu o Rusiji.

Predsednik SAD Donald Tramp ispratio je 2017. godinu video porukom u kojoj je dodirnuo ono što vidi kao važne tačke svojih uspeha i retorike prve godine na dužnosti. Osvrnuo se i na američku izuzetnost, takođe.

U video poruci dugoj tri i po minuta, scene Trampa sa vojnim osobljem, prizori agenta na granicama i drugi svetski lider smenjuju se uz uzbudljivu muziku, dok se on obraća svojoj zemlji: "Izrodili smo moderni svet i oblikujemo budućnost snagom i veštinom američkih ruku".

On je naveo uspešno imenovanje novog sudije Vrhovnog suda, svoje napore ka smanjenju regulacija i veliku pobedu u smanjenju poreza, koju je pogrešno nazvao "navećim smanjenjem poreza u istoriji ove zemlje".

U video poruci za Novu godinu, Tramp kaže: "Kakva je to godina bila, a tek smo počeli. Zajedno, UČINIĆEMO AMERIKU VELIKOM PONOVO! Srećna Nova godina!"

Kasnije je poslao i poruku na tviteru, punu bombastičnosti: "Dok zemlja ubrzano postaje jača i pametnija, hoću da poželim svim svojim prijateljima, pristalicama, neprijateljima, mrziteljima, pa čak i nečasnim medijima koji prenose lažne vesti srećnu i zdravu Novu godinu. 2018. će biti sjajna godina za Ameriku!"

Predsednik svoje praznike provodi na Palm Biču, gde je njegov Mar-a-Lago klub, kao i prethodnih godina, ugostio novogodišnje zvanice.

Bela kuća je saopštila da je Tramp obavešten o novogodišnjim merama opreza širom zemlje i da će nastaviti da nadzire te napore.

Tramp je u nedelju uputio izraze saučešća žrtvama pucnjave u predgrađu Denvera u kojoj je ubijen zamenik šerifa, a ranjeno šestoro drugih ljudi, uključujući četvoro zamenika. Tvitovao je: "Volimo svoju policiju i pripadnike snaga reda - Bog ih blagoslovio sve!"

Tramp je u nedelju ručao sa guvernerom Floride, Rikom Skatom. Bela kuća je saopštila da su diskutovali o naporima za obnovu nakon uragana, potrebama da se unapredi infrastruktura "i mnogim drugim temama koje su važne za narod Floride".

Guverner je izneo neke specifične brige: Potrebu za popravkom Herbert Huver Dajk brane koja okružuje Okičobi jezero i oporavak industrije citrusa na Floridi nakon uragana Irma, rekao je njegov portparol Džon Taps.

Tramp je ohrabrio Skata da izazove senatora Bila Nelsona, demokratu, 2018. godine. Skat je rekao u decembru da se još nije odlučio, mada postoji više naznaka da razmatra kandidaturu.

XS
SM
MD
LG