Linkovi

Pogled sa vrha Svetskog trgovinskog centra


Posetioci uživaju u pogledu iz novootvorene opservatorije na vrhu Svetskog Trgovinskog Centra.
Posetioci uživaju u pogledu iz novootvorene opservatorije na vrhu Svetskog Trgovinskog Centra.

Posetioci iz celog sveta čekali su u redovima da bi se popeli na vrh ove nove, blistave zgrade, visoke 541 metar – najviše na severnoameričkom kontinentu.

Od Nju Džersija do Long Ajlenda, od sjevernih predgrađa do Atlantskog okeana, sa cjelokupnim Njujorkom između... Građanima je taj pogled dostupan od prošle nedelje posle otvaranja “Opservatorije Svjetskog trgovinskog centra 1”- vidikovca na vrhu zgrade izgrađene na mjestu nekadašnjih kula uništenih u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

Naglasak je bio na Njujorku i budućnosti…ali i sa osvrtom na prošlost. Posjetioci iz cijelog svijeta čekali su u redovima da bi se popeli na vrh ove nove, blistave zgrade, visoke 541 metar – najviše na sjevernoameričkom kontinentu. Izgradnja je završena početkom godine – trajala je nekoliko godina, a upotrijebljeno je 45 hiljada tona čelika i 159 hiljada kubnih metara betona za gotovo 28 hiljada kvadratnih metara kancelarijskog prostora.

Prošle nedelje, zgrada je dobila novog stanara – opservatoriju. Dejv Čekets je direktor kompanije “Legends” koja upravlja vidikovcem.

“Vratili smo se. Izgradili smo ovu zgradu”.

Opservatorija se proteže na tri sprata – od 100. do 102. Međutim, posjetioce prvo očekuje vožnja liftom od 47 sekundi tokom koje mogu da vide snimak razvoja Njujorka sa današnjom panoramom grada. Kada izađu iz lifta, mogu da pogledaju još jedan video – onih koji su pomogli da se izgradi Svjetski trgovinski centar 1, poznat i kao Kula slobode.

Zatim slijedi konačna poslastica – Menhetn i dalje, koliko god vam se pogled proteže. Kada je dan vedar, to znači oko 80 kilometara u svim pravcima. Nazad na zemlju – i zvanično presjecanje vrpce – kako bi ovo iskustvo bilo dostupno javnosti, za nešto više od 30 dolara po osobi. Međutim, prvog dana, posjetioci nisu ni razmišljali o cijeni.

“Veoma je impresivno, visoko, odlično”, kaže jedan turista iz Nemačke.

“Divno je, fantastično”, dodaje jedan Holandjanin.

“Sad mogu ovo da prekrižim sa liste stvari koje želim da uradim tokom svog života”, kaže turista iz Arizone.

Bilo je turista i iz Luksemburga.

“Moja zemlja je pomogla da se izgradi ova kula zato što su čelični nosači u podrumu iz Luksemburga. Znači, najmanje zemlja na svijetu pomogla je najmoćnijem svjetskom gradu”.

Jedan od glavnih partnera u kompaniji “Legends” je vlasnik fudbalskog tima “Dalas Kaubojs” Džeri Džons, koji je sumirao osjećanja mnogih kojih se sjećaju 11. septembra 2001. godine.

“Kad vas neko sruši, vi ustanete, što je slučaj sa nama koji živimo u ovoj zemlji”.

Opservatorija će vlastima Njujorka i Nju Džerzija u narednih 15 godina donijeti prihod od 875 miliona dolara. Međutim, što je možda još važnije, novi Svjetski trovinski centar treba posmatrati kao mjesto uspomena i nade za budućnost.

XS
SM
MD
LG