Linkovi

Novo rešenje za hronične upale uha


Infekcija uha je jedna od onih stvari sa kojima smo se skoro svi suočili. Ona je bolna ali generalno ju je jednostavno tretirati. Ali za mnoge osobe, hronične infekcije uha mogu značajno da utiču na sluh i njihov životni stil. Lekari u Poljskoj možda su otkrili sićušno rešenje za nešto što može da bude veliki problem.

Pacijent se nalazi na operaciji uha kako bi rešio česti nusproizvod hronične infekcije uha. Infekcija za infekcijom može da ošteti tri sićušne kosti u ljudskom telu koje se zovu čekić, nakovanj i uzengija. One prenose zvučne talase od bubne opne do mozga. Ali ovaj mali implantat možda bi mogao da reši problem hronične infekcije.

“Hirurškim putem smo ugradili protezu kao dodatni vibrirajući element na vrh uzengije, koja je ovde, tako da je to bio dodatni oscilirajući element između membrane bubne opne reprodukovan tokom operacije i uzengije. Rekonstrukcija kao što je ova poboljšava zvuk sproveden u unutrašnje uho i poboljšava taj zvuk”, objašnjava hirurg Maćej Vjatr.

Ne samo što mala proteza poboljšava sluh, već takođe može da pomogne borbu protiv hronične infekcije.

“To je veoma lagan implantat. On čini oštećenje unutrašnjeg uha zbog prekomerne težine, potencijalne komplikacije i disfunkciju organa, nemogućim. Druga stvar je da prenosi glas obično kao akustična kocka. A, treća stvar je da je obogaćen srebrom, što sprečava stvaranje i razvoj bakterija ili patogenih gljivica koje bi mogle da izazovu komplikacije”, ističe Jacek Skladjen sa Univerziteta Jagelon.

Ovo je prvi pacijent kojem je ugrađen mali implantat u obliku pečurke. Još pet pacijenata čeka na red za tretman. Rani rezultati obećavaju ali nije poznato kada će tim lekara imati konačne rezultate.

XS
SM
MD
LG