Linkovi

Tramp: Obustaviti brojanje glasova i proglasiti pobedu republikanaca na Floridi


Brojanje glasova u okrugu Brauard na Floridi
Brojanje glasova u okrugu Brauard na Floridi

Brojanje glasova na Floridi nastavljeno je u trkama za guvernera I senatora, u kojima su razlike između kandidata jako male.

U trci za senatora, republikanac Rik Skot vodi za oko 12,500 glasova u odnosu na demokratu Bila Nelsona. U izboru guvernera, republikanac Ron de Santis vodi u odnosu na demokratu Endrua Gilama za oko 34 hiljade glasova.

Predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru da treba proglasiti pobede republikanaca Skota i De Santisa jer se „veliki broj glasačkih listića pojavljuje niotkuda, mnogi su falsifikovani ili nestali i da pošteno brojanje glasova zato nije moguće“.

Republikanci posebno optužuju nadležne za brojanje glasova u dva okruga na Floridi – Brauard i Palm Bič u kojima tradicionalno dobijaju demokrate. Republikanac Rik Skot je podneo tri tužbe zbog “sumnjivog brojanja glasova”, ali nije dostavio nikakve dokaze.

Demokratski kandidat za guvernera Endru Gilam
Demokratski kandidat za guvernera Endru Gilam

Demokratski kandidat za guvernera Floride Endru Gilam povukao je ranije svoje priznanje izbornog poraza, što znači da će se u guvernerskoj trci kao i onoj za senatora, glasovi ponovo brojati.

"Menjam svoje priznanje izbornog poraza za beskompromisni poziv da se izbroji bukvalno svaki glas. Kažem ovo svestan činjenice da moja sudbina može, a i ne mora da se promeni", kazao je Gilam i ocenio da svi građani Floride zaslužuju da znaju da je svaki glas izbrojan.

Posle Gilamovog priznanja, njegov protivkandidat, republikanac Ron de Santis, proglasio je pobedu i već oformio tranziconi tim koji treba da mu pomogne da preuzme guvernersku poziciju u januaru.

Republikanski kandidat za guvernera Ron de Santis
Republikanski kandidat za guvernera Ron de Santis

Ipak, odluka o ponovnom brojanju glasova doneta je u skladu sa zakonom Floride koji nalaže da se glasovi ponovo mašinski izbroje ako je razlika između kandidata manja od 0,5 odsto, odnosno da se ručno izbroje ako je razlika manja od 0,25 odsto.

Demokrata Bil Nelson i republikanac Rik Skot
Demokrata Bil Nelson i republikanac Rik Skot

Neizvestan ishod je još više produbio podele u državi koja će verovatno biti ključna za predsedničke izbore 2020. Ishod trke za senatora pokazaće da li će se demokrata Nelson vratiti u gornji dom, ili će republikanci povećati broj mesta u Senatu.

Trka za senatora bila je posebno dramatična s obzirom na to da su obe strane pokrenule i tužbe. Skot je zajedno sa predsednikom Trampom i ostalim republikancima optužio Nelsona da pokušava da pokrade izbore, dok je Nelson optužio Skota da pokušava da spreči brojanje svih glasova. Tramp je situaciju nazvao "sramotnom".

Rik Skot je tražio od nadležnih na Floridi da glasanje u okruzima Brauard i Palm Bič koji su inače demokratski orijentisani - jer se njegovo vođstvo smanjivalo kako su glasovi iz tih okruga pristizali. Nadležni su saopštili da istraga neće biti sprovedena jer nema dokaza o prevari.

Ipak, sud je presudio u korist Skota i naložio izbornim supervizorima u dva okruga da objave informacije o brojanju glasova.

Glasovi se I dalje broje u pojedinim trkama za Predstavnički dom Kongresa, kao I u trci za senatora u Arizoni i guvernera u Džordžiji.

Demokrata Kirsten Sinema vodi u Arizoni u odnosu na republikansku protivkandidatkinju Martu Mekseli za oko 32 hiljade glasova.

U Džordžiji republikanac Brajan Kemp vodi za oko 58 hiljada glasova u odnosu na demokratu Stejsi Ejbrams, prvu Afroamerikanku koja se kandidovala za guvernera Džordžije.

XS
SM
MD
LG