Linkovi

Novinaru dve godine zatvora i dva miliona kazna po tužbama funkcionera SNS-a


Novinar iz Bele Crkve, Stefan Cvetković, prvostepeno je osuđen na zbirnu kaznu od dve godine i tri meseca zatvora i novčanu kaznu od 2,15 miliona donara, na osnovu tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke. Novinarska udruženja osuđuju ove presude koje nazivaju skandaloznim i zahtevaju njihovo poništenje na višim sudskim instancama.

Presude je doneo Osnovni sud u Vršcu, a u sva tri slučaja sudila je sudija Cveta Kajević Grubišić, javila je agencija Beta.

Krivične prijave protiv Cvetkovića podneli su koordinator SNS-a za južni Banat Branko Malović, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić, kao i funkcioner SNS-a Dejan Simeunović. Prijave su podnete zbog uvrede i zbog neovlašćenog objavljivanja i prikazivanja tuđeg spisa, portreta i snimka.

Mediji podsećaju da je jedan od tužitelja, Dejan Simeunović (40) zvani Simke, koji je danas funkcioner SNS-a, osuđen krajem 2016, odlukom Apelacionog suda, na godinu dana zatvora jer je 15. novembra 2008. ispred kafića Šestica u Pančevu u kome je radio kao obezbeđenje, ubio Igora Birtaša. Simeunović je kasnije privođen zbog pretnji stranačkom kolegi, zameniku gradonačelnika Pančeva Dejanu Živanoviću, koji je pak kasnije uhapšen zbog primanja mita.

Kako je Stefan Cvetković rekao, a prenela agencija Beta, on je ranije policiji prijavio Branka Malovića za pokušaj iznude.

Za trećeg tužitelja, Predraga Belića Bakija, mediji pišu da je bio hapšen u akciji Sablja zbog dilovanja droge i iznuda, a prema evidenciji suda u Pančevu bio je u zatvoru još dva puta zbog pretnji i ugrožavanja bezbednosti.

"Činjenica je da je protiv novinara privatnu krivičnu tužbu podnela napredna organizovana grupa partijskih funkcionera vlasti. Realizacija ekspresne prvostepene presude poverena je sudiji koja je dokazano poslušni partijski operativac", rekao je Stefan Cvetković i dodao da je zbog toga bilo "realno očekivati izvršenje u ime naprednog naloga".

Novinar Cvetković je rekao da je i njegov slučaj jos jedan primer da građani Srbije žive u sistemu koji "urušava temelj svakog demokratskog društva, a svoju vlast bazira na pretnjama, pritiscima, zloupotrebama institucija i širenju straha".

"Nedvosmisleno jedini motiv jeste pokušaj gušenja slobodnog informisanja, a za takvu vrstu obračuna ne biraju sredstva oni kojima smeta javnost", rekao je Cvetković.

Prema pisanju medija, Cvetkoviću je ranije prećeno, nakon što je u Vladi Srbije postavio pitanje o istragama u vezi sa navodnim zloupotrebama u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine. .

NUNS i NDNV: Skandalozna presuda

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su u utorak da su presude Osnovnog suda u Vršcu u potpunosti skandalozne i da moraju da budu poništene na višim sudskim instancama.

"Zahtevamo takođe da nadležna pravosudna tela procene da li je sudija (Cveta Kajević Grubišić) koja je donela ovakve presude uopšte kompetentna da obavlja sudijsku dužnost", navodi se u zajedničkom saopštenju ta dva novinarska udruženja.

NUNS i NDNV su naveli da ih zabrinjava činjenica da su presude donete na osnovu privatnih krivičnih prijava funkcionera Srpske napredne stranke u Vršcu, i to koordinatora SNS-a za južni Banat Branka Malovića, predsednika opštine Alibunar Predraga Belića, kao i funkcionera SNS-a Dejana Simeunovića, što može biti znak da je sud poslužio kao sredstvo obračuna sa nepodobnim novinarom.

"Presude predstavljaju primer dubokog nerazumevanja međunarodnih i domaćih standarda slobode izražavanja i slobode medija, izazivajući ozbiljnu sumnju u Ustavom garantovanu nezavisnost sudova", ocenili su NUNS i NDNV.

Dva novinarska udruženja najavila su da će o toj presudi obavestiti i međunarodne organizacije, od kojih će zahtevati da reaguju na presude koje su u potpunoj suprotnosti sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava, kao i sa usvojenim konceptom medijskih sloboda u demokratskim društvima.

XS
SM
MD
LG