Linkovi

Novinarska udruženja pokrenula sporove, spremaju se za protest


Arhiva - I novinari najavljuju protest - kadar sa postizbornih protesta na ulicama Beograda.

Novinarska udruženja protestuju zbog nezakonite dodele novca medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci (SNS) u lokalnim samoupravama, a zbog nezadovoljstva su pokrenula nekoliko upravnih sporova na osnovu, kako tvrde, nezakonite dodele sredstava medijima koji favorizuju ovu stranku.

Novinari najavljuju da će izaći na ulice ukoliko ne uspeju pravnim putem da reše problem. Kako navode u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV), to pitanje je mnogo šire od medijske sfere. Vlast je, dodaju, obesmislila brojne zakone uzurpirajući institucije, gde se, pre svega na lokalu, novac opredeljuje medijima bez ikakve kontrole.

NUNS i NDNV navode da postoje i brojni dokazi da se konkursno finansiranje na lokalnom nivou pretvorilo i u organizovanu kriminalnu delatnost, gde osobe povezane međusobno i sa SNS, u pojedinim opštinama i gradovima raspoređuju novac građana, a u drugim ga dobijaju, a sve uz ozbiljna kršenja zakonskih i podzakonskih akata, izveštava Danas.

"Najava reinkarnacije Tanjuga od strane države, donošenje uredbe kojom se lokalnim samoupravama omogućava prenošenje akcije medija kojima je privatizacija poništena i obesmišljavanje procesa konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja pokazuju da je Vlada Srbije i definitivno odustala od medijskih reformi. Poslednji slučaj iz Bačkom Petrovcu, gde je takozvana "stručna komisija" dodelila 200.000 dinara tabloidu Informer, neprikosnovenom laureatu kršenju svih pravila novinarske profesije, dokaz je da su medijski konkursi metastazirali u mehanizme za plaćanje medija koje kontroliše vlast," izjavio je za Danas predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

Ministarstvo kulture i informisanja je napisalo dva nacrta zakona o Tanjugu koji predviđaju da bivša državna novinska agencija bude transformisana u akcionarsko društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću.

Prošle nedelje ministarstvo je saopštilo da NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres zlonamerno tumače aktivnosti koje taj resor preduzima s ciljem da se transparentno, i bez odlaganja, pokrene rešavanje gorućih pitanja u medijskom zakonodavstvu. U saopštenju se podseća i da su predstavnici Ministarstva kulture i informisanja su više puta javno iznosili inicijative za neophodne izmene medijskih zakona koje treba da poboljšaju položaj novinara i medija i reše statuse nacionalne novinske agencije Tanjug, Politike i Večernjih novosti.

Nedim Sejdinović, predsednik NDVD, kaže za Danas da nakaradno finansiranje medija nije problem samo novinarskih udruženja, već društva uopšte, "jer se radi o elementarnom kršenju zakona u državi u kojoj ne postoji vladavina prava".

On dodaje da će kao novinarska udruženja učestvovati u kreiranju novih zakonskih akata i da se nadaju da će uspeti, bar malo, "da utiču na smanjenje sive zone gde je moguć lov u mutnom". Ipak, treba uzeti u obzir da i ako imamo najbolje zakone i podzakonska akta, to ništa ne vredi u državi koja apsolutno ne poštuje zakone koje je donela, kaže Sejdinović. On navodi da novinari jedino mogu da izađu na ulice i protestuju, jer ovo nije samo medijsko pitanje, "već uzurpacija institucija od strane vlasti".

"Postojećim Zakonom o javnom informisanju i medijima nisu predviđene sankcije za lokalne samouprave koje krše zakon. Ovde nisu prekršeni samo medijski zakoni, već postoji organizovana kriminalna aktivnost. Ljudi koji su vlasnici medija u jednoj sredini odlučuju o dodeli sredstava u drugim sredinama. A onda oni njima dodeljuju novac preko svojih lokalnih samouprava. Naravno, svi su povezani sa Srpskom naprednom strankom," rekao je Sejdinović za Danas. On dodaje da su udruženja pokrenula nekoliko upravnih postupaka, gde će pokušati da ukažu na kršenje zakona.

Ministarstvo kulture i informisanja neprijatno je iznenađeno zalaganjem NUNS-a i NDNV-a za gašenje medija u kojima je raskinuta privatizacija, a istovremeno ih uverava da nije odustalo od medijskih reformi.

U saopštenju Ministarstva navodi se da bi do gašenja medija, u kojima je raskinuta privatizacija, svakako došlo ili stečajem ili likvidacijom da u međuvremenu nije izmenjena Uredba o prenosu kapitala bez naknade, a koju je, na predlog Ministarstva kulture i informisanja, usvojila Vlada Srbije.

Član 10 Uredbe predviđao je stečaj ili likvidaciju medija nakon raskida privatizacije, međutim, izmenama je lokalnim medijima data šansa da budu ponovo privatizovani u roku od šest meseci, navodi Ministarstvo, te dodaje da bi time građanima bilo omogućeno da budu informisani o događajima koji su za njih važni, a bez čega su u međuvremenu ostali.

NUNS i NDNV, kao i još neka medijska udruženja, protive se ponovnom, makar privremenom, ulasku države u medije i u jučerašnjem su se saopštenju izjasnila za gašenje lokalnih medija u kojima je privatizacija raskinuta.

Ministarstvo je navelo da su o planovima u ovoj oblasti predstavnici većine udruženja, koja sada iznose neutemeljene optužbe, obaveštavani i na sastancima u Ministarstvu.

XS
SM
MD
LG