Linkovi

Novinarska udruženja apeluju na mirne proteste i zaštitu novinara


UNS, NUNS, NDNV, SINOS, Acosijacije medija i Asocijacija onlajn medija pozivaju na mirne proteste, Foto: Glas Amerike

Pred najavljeni protest opozicije zakazan za subotu ispred zgrade televizije Pink, novinarska i medijska udruženja apelovala na organizatore protesta i na državne organe, a posebno na policiju i žandarmeriju, da zaštite novinare i imovinu medija ispred kojeg građani protestuju, kao i novinare i medije koji o događaju izveštavaju.

U saopštenju UNS, NUNS, NDNV, SINOS, Acosijacije medija i Asocijacija onlajn medija podsećaju da građani imaju puno pravo da nezadovoljstvo društvenom ili političkom situacijom u zemlji iskazuju mirnim protestima, uključujući i proteste ispred medija čijim su izveštavanjem nezadovoljni, a koji koriste javno dobro, odnosno nacionalne frekvencije.

"Ipak, skrećemo pažnju da je svako nasilje, verbalno ili fizičko neprihvatljivo i neprimereno u demokratskom društvu", ukazala su novinarska i medijska udruženja.

Udruženja su podsetila da je Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, 2014. godine usvojio Rezoluciju o zaštiti i promociji ljudskih prava tokom mirnih protesta u kojoj se države pozivaju da obrate posebnu pažnju na sigurnost novinara koji prate proteste, uzimajući u obzir njihovu specifičnu ulogu, izloženost i ranjivost.

Novinarska i medijska udruženja pozvala su urednike i svoje kolege, novinare TV Pink da počnu da poštuju Kodeks novinara Srbije i profesionalno izveštavaju o građanskim protestima i protestima opozicije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG