Linkovi

Novinari i udruženja: Medijsku pismenost uvesti u škole


Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zatražila je od Ministarstva kulture i informisanja da učini sve kako bi medijsko opismenjavanje, odnosno medijska pismenost, bilo uvedeno u obrazovni sistem u Srbiji, kao izborni ili obavezni predmet.

"Savremenim društvom dominiraju mediji koji posreduju i kreiraju stvarnost i ključno utiču na odluke, ponašanje i vrednosne norme, i građani moraju imati osnovna znanja i veštine iz oblasti medijskog obrazovanja kako bi mogli donositi kvalitetne životne odluke, u svoju i u korist svog okruženja”, navodi se u saopštenju koje je u četvrtak uveče predstavio predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović, na tribini o medijskoj pismenosti u Medija centru Vojvodine, u Novom Sadu.

Kako je preneo portal Autonomija.info, koalicija traži od ministarstva da medijsku pismenost uvrsti u programe rada predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, visokoškolskih institucija, kao i ustanova kulture.

Novinari i njihova udruženja smatraju da je neophodno formirati stalnu radnu grupu, sastavljenu od predstavnika državnih institucija, nevladinih organizacija, nezavisnih eksperata i predstavnika medijskih i novinarskih udruženja koji će izraditi analizu sadašnjeg stanja i međunarodnih akata i iskustava, i napraviti jasan i precizan akcioni plan za uvođenje medijske pismenosti u obrazovni sistem, kao izbornog ili obaveznog predmeta.

"Potreba za medijskom pismenošću ne podrazumeva samo njeno postojanje u obrazovnom sistemu, već bi trebalo uvesti specijalizovane programe, konkurse, projekte i aktivnostii, u kojima će aktivno učestvovati nadležni državni organi i institucije, zajedno sa organizacijama civilnog društva. Treba razmotriti mogućnost stvaranja posebnih fondova za razvoj medijske pismenosti u društvu kroz realizaciju projekata nevladinih organizacija i medija", navodi se u zahtevima.

Koalicija zahteva i da se pravo pristupa širokopojasnom internetu tretira kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

Založili su se i za razvoj digitalne pismenosti, što bi moralo da se ostvaruje paralelno sa razvojem medijske pismenosti.

Zahteve su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), NDNV, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres (LP) i Asocijacije onlajn medija (AOM).
Tribinu u Medija centru Vojvodine organizovali su Pokret Novi optimizam i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Tribinu u Medija centru Vojvodine organizovali su Pokret Novi optimizam i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

XS
SM
MD
LG