Linkovi

Novinar Stefan Cvetković pronađen živ i zdrav


Arhiva - Novinar Stefan Cvetković na konferecniji za novinare u Medija centru u Beogradu. Cvetković je nestao u Beloj Crkvi u noći između 13. i 14. juna, Foto: Medija centar
Arhiva - Novinar Stefan Cvetković na konferecniji za novinare u Medija centru u Beogradu. Cvetković je nestao u Beloj Crkvi u noći između 13. i 14. juna, Foto: Medija centar

Slobodni novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković pronađen je u petak živ i zdrav u ranim poslepodnevnim satima u širem rejonu centra tog grada, a kako je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, on se trenutno nalazi na ispitivanju u Upravi kriminalističke policije.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, Vučić je rekao da će Cvetković dugo ostati u policiji, jer treba mnogo toga da objasni.

On je naveo da je Cvetković izneo svoje tvrdnje o nestanku, da nadležni organi sumnjaju u njihovu istinitost, ali da se one proveravaju kao da je najveća istina u pitanju. Vučić je rekao da su bezbednosni stručnjaci rekli da je mnogo toga namešteno, da nije bilo tragova borbe, kočenja, kao i da su pripadnici BIA nagledali mejlove i telefonske pozive:

"Dešifrovali su 18 poziva sa Prištinom, ko zna koliko poziva sa nekim drugim teritorijama, i sve uspeli da uvežu. I zato smo znali, i zato smo poslali onoliki broj ljudi u traganje, jer smo pretpostavljali da mu se nije ništa dogodilo".

Posle svega što se dogodilo danas, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozdravili su brzu i uspešnu akciju policije u potrazi za Stefanom Cvetkovićem. NUNS i NDNV napominju da ni jednog trenutka nisu spekulisali o sudbini nestalog novinara.

O celom slučaju, kratku izjavu sa Glas Amerike danas je dao Ilir Gaši iz Fondacije "Slavko Ćuruvija":

"Očigledno je da je cela medijska novinarska zajednica veoma uznemirena, i sa razlogom je tako. Isto tako znamo da se bezbednosna situacija po novinare u Srbiji pogoršava godinama unazad".

Takođe, NUNS i NDNV traže od nadležnih državnih organa da odmah saopšte gde se sada nalazi novinar Stefan Cvetković, kome i u kom svojstvu daje iskaz, i da li ima zakonom predviđenu pravnu zaštitu, ako je u svojstvu osumnjičenog.

Zahtevamo da svi detalji o slučaju Cvetković budu razjašnjeni do kraja i saopšteni javnosti, a tražimo i da predstavnici novinarskih udruženja imaju priliku da što pre razgovaraju sa njim, ističu u saopštenju NUNS i NDNV.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG