Linkovi

Novi zakon predviđa registraciju svih pripejd korisnika


Novi zakon o elektronskim komunikacijama, koji je u pripremi, predvideće obaveznu registraciju svih pripejd korisnika mobilne telefonije u Srbiji. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će Ministarstvo trgovine, turizama i telekomunikacija predložiti zakon kojim će biti obavezna registracija, dodajući da ne postoji zemlja koja nema takav zakon, posebno posle terorističkih napada.

On je podsetio da su bezbednosne službe već godinama ukazivale da često izvršioci krivičnih dela koriste pripejd kartice, za koje se ne zna ko su vlasnici niti ko ih je kupio.

Putem tih brojeva upućuju pretnje, vrše razne vrste krivičnih dela, naveo je Stefanović.

"Više ću moći da kažem kada pogledam tekst zakona, ali ako je to suštima onda je to rešenje koje će faktički samo uvesti red i omogućiti da svako ko je izvršioc krivičnog dela bude pronađen," rekao je Stefanović dodajući da nema potrebe za bojazan zbog zadizranja u nečiju privatnost jer se ulazak u trag vlasnika kartice vrši samo po dobijanju sudskog naloga.

Načelnica Odeljenja za elektronske komunikacije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Andan objasnila da su službe bezbednosti naročito zainteresovane za to zbog novonastalih međunarodnih okolnosti te je ministarstvo to uvažavajući, unelo takvu odredbu.

"Ministarstvo je uvelo ovakvu zakonsku odredbu - da se izvrši registracija svih postojećih i budućih pripejd korisnika kako bi službe bezbednosti, po potrebi, mogle efikasno da dođu do identiteta," rekla je Andan na sednici skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

Navodeći da je novi zakon u vladinoj proceduri, Andan kaže da će oblast zakonitog presretanja i zadržavanja podataka o elektronskoj komunikaciji biti predmet posebnog zakona.

Andan je navela da je novi zakon o elektronskim komunikacijama savremen i sistemski zakon koji treba da uredi ovu oblast za koju kaže da je jedna od bitnih oblasti za dalji razvoj privrede, kao i za unapređenje kvaliteta života svakog građanina.

XS
SM
MD
LG