Linkovi

Novi test za otkrivanje raka debelog creva


Za novi način testiranja uzoraka stolice, nazvan Kologard, tvrdi se da je 92 odsto pouzdan u otkrivanju raka debelog creva. To je dobra vest za one koji izbegavaju kolonoskopiju.

Sudeći prema podacima Svetskog fonda za istraživanje raka i američkog Institutu za istraživanje raka, rak debelog creva je treća po redu najčešća vrsta kancera u svetu i četvrti najčešći uzrok smrti za žene i muškarce. Procenat onih koji prežive raste ukoliko je rak debelog creva ustanovljen dovoljno rano, a jedna nova vrsta testa obećava da će zameniti neprijatnu kolonoskopiju kao najpouzdaniji metod za to.

Lekari kažu da je najpouzdaniji test za rak debelog creva kolonoskopija - gledanje unutrašnjosti tog najvećeg creva. Uz pomoć specijalnog instrumenta, lekari mogu da pronađu potencijalno smrtonosne polipe i uklone ih na licu mesta. Ali onkolog sa Univerziteta grada Majamija Ajk Akunili kaže da ta procedura nije popularna.

„Treba da provučite nešto kroz nečiju pozadinu i većina osoba to ne voli“.

Zato se mnogi pacijenti odlučuju za manje invazivni test kojim se utvrđuje okultno kravarenje u digestivnom traktu. On može da se uradi kod kuće, ali je manje pouzdan. Ne može da ustanovi polipe, a čak i ne uoči neke kancere. Međutim, za novi način testiranja uzoraka stolice, nazvan Kologard, tvrdi se da je 92 odsto pouzdan u otkrivanju raka debelog creva. Doktor Akunili kaže da je to posebno dobra vest za one koji izbegavaju kolonoskopiju.

“To bi moglo da poveća svest i učini da mnogo više ljudi koji oklevaju sa testiranjem, zapravo obave pregled”.

Pacijenti bi mogli da uzmu uzorak stolice kod kuće i pošalju ga u laboratoriju, gde bi se obavilo ispitivanje na nekoliko genetičkih markera, koji se povezuju sa polipima ili ranom fazom tumora.

Gastroenterolog sa klinike Mejo Dejvid Alkvist kaže da novi test može da vodi ka manjem broju slučajeva raka debelog creva, baš kao što je Papanikolau test smanjio broj slučajeva raka grlića matrice.

“Nema razloga zbog kojeg primena Kologard testa u široj populaciji ne bi mogla da postigne isto za rak debelog creva. Naš cilj je da iskorenimo rak debelog creva”.

Kako traganje za genetičkim markerima postaje sve više sofisticirano, lekari kažu da bi test uskoro mogao da bude u stanju da identifikuje i druge gastrointestinalne kancere.

XS
SM
MD
LG