Linkovi

Novi test krvi - rano upozorenje na rak


Novi test krvi mogao bi da deluje kao rani sistem upozorenja na kancer. On pronalazi mutacije u crvenim krvnim zrncima pre pojave simptoma raka. Test bi mogao da postane jednostavan i neinvazivni način za proveru pacijenata.

Pronalaženje raka u ranoj fazi može da predstavlja razliku između života i smrti. Novi test krvi mogao bi da promeni način za uspostavljanje dijagnoze tako što bi pružio naznake u ranoj fazi bolesti. Naučnici na univerzitetu Svonsi u Velsu predstavili su ideju.

“U tom testu krvi mi ne merimo prisustvo kancera, mi merimo prisustvo mutiranih crvenih krvnih zrnaca kao kolateralne štete koja se pojavljuje kao sporedni efekat pojave raka”, kaže profesor na univerzitetu Svonsi Geret Dženkins.

Test je izveden na uobičajenoj laboratorijskoj opremi koja traga za mutacijama u milionima crvenih krvnih zrnaca. Te mutirane ćelije imaju nedostatak određenog površinskog proteina koje normalne ćelije obično imaju.

“Osnova testa je potraga za veoma retkim ćelijama koje su pokupile mutaciju. Broj mutiranih crvenih krvnih zrnaca kod zdrave osobe je oko 5 mutiranih ćelija na milion, tako da morate da proverite milione crvenih krvnih zrnaca kako bi pronašli one sa mutacijom. Ti brojevi povećavaju se kod pacijenata sa rakom na 40 do 50 mutacija u proseku”, kaže Dženkins.

Istraživači su ispitivali uzorke krvi od oko 300 osoba od kojih su sve imale rak jednjaka.

“Proveravali smo samo pacijente sa rakom jednjaka. Da li pacijenti sa drugim vrstama raka imaju visoke nivoe tih mutiranih crvenih krvnih zrnaca, takođe? Ne znamo odgovor na to pitanje u ovom trenutku.”

Istraživači se nadaju da bi novi test krvi mogao da postane deo uobičajenog lekarskog protokola lečenja, zajedno sa drugim neinvazivnim metodama.

Više testova, zasnovanih na različitim principima koji proveravaju krv, proveravaju različite telesne tečnosti, dah, urin, bili bi najbolji način za sveobuhvatni pogled na to da li pojedinac ima ili možda nema rak", smatra Geret Dženkins.

Te najnovije tehnologije mogle bi da spasu milione ljudi od raka, vodećeg uzroka smrti širom sveta.

XS
SM
MD
LG