Linkovi

Novi sukobi na liniji Sirija - Izrael - Iran


Ostaci oborenog izraelskog borbenog aviona F-16
Ostaci oborenog izraelskog borbenog aviona F-16

Sirijski državni mediji prenose da je ta zemlja odgovorila na “novu agresiju Izraela”, koji je izveo napade u centralnom delu Sirije.

Portparol izraelskih odbrambenih snaga je na Tviteru napisao da je “Izrael gađao mnogobrojne sirijske I iranske mete u Siriji, kao odgovor na agresiju Irana”. Sirijska državna televizija prenosi da se u blizini Damaska čuju eksplozije.

Izrael je ranije saopštio da je oborio iranski bron lansiran iz Sirije, koji je ušao na izraelsku teritoriju I potom. Kao odgovor na “najgrublju povredu izraelskog suvereniteta” od strane Irana, Izrael je napao iranske mete u Siriji. Iran nije potvrdio detalje.

Izraelski borbeni avion F-16 je oborila sirijska vojska, a piloti su uspeli da napuste letelicu pre nego što je pala. Jedan pilot je ozbiljnije povređen, saopštila je izraelska vojska.

Sekretarijat za odbranu SAD saopštio je da Izrael mora da se zaštiti od agresije.

"Izrael je naš najbliži bezbednosni saveznik u regionu i potpuno podržavamo pravo te zemlje da se odbrani od pretnji po njenu teritoriju i ljude", rekao je portparol Pentagona i istakao da SAD nisu bile umešane u napad.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu uputio je sličnu poruku posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Ponovio sam da je naša obaveza i naše pravo da se branimo od napada sa sirijske teritorije. Saglasili smo se da se koordinacija naših vojski nastavi", rekao je Netanjahu.

XS
SM
MD
LG