Linkovi

Novi sastojak usporava Alchajmera - kod miševa


Uprkos decenijama istraživanja, nije pronađen tretman za usporavanje Alchajmerove bolesti kod ljudi. Medjutim, naučnici su sada otkrili sintetički sastojak koji bi mogao da se koristi u usporavanju te bolesti kod miševa.

Miševi su na pragu novog pristupa za tretiranje Alchajmerove bolesti, koja pogađa skoro 50 miliona ljudi širom sveta. Istraživači na univerzitetu Rokfeler pronašli su način da spreče ugruške i upalu koji se javljaju kada se otrovni protein pod nazivom A beta veže za fibrin, sastojak proteina koji pomaže u zgrušavanju krvi ali je takođe povezan sa pojavom bolesti.

“Zapaljenje je dobra stvar, ako je fibrin tu. Ako se posečete, povredite, tu je fibrin koji donosi bela krvna zrnca, očisti sve i sve ode. Ali, ako fibrin ne može da ode to stvara situaciju hronične upale i to je veoma loša stvar za ćelije”, objašnjava profesorka Sidni Strikland.

Profesorka Strikland pokazuje kako se to odvija, na snimcima krvnih ugrušaka.

“To je normalan ugrušak, a ovo je ugrušak stvoren u prisustvu peptida alchajmera i možete da uočite da je ovo mnogo manje organizovano sa tim komadićima okolo. Sada ćemo dodati enzim koji stvara ugrušak i posmatrati rastvaranje ugrušaka i videćete da se normalni ugrušak smanjuje potpuno i veoma brzo, dok se ugrušak u prisustvu peptide alchajmera, koji je neorganizovan, smanjuje sporije i nepotpuno, a komadići su ostali.”

To blokira protok krvi i izaziva upalu i na kraju vodi kognitivnom oštećenju kod Alchajmerove bolesti. Ali dodavanjem sastojka RU 505, usporava se napredovanje bolesti kod miševa.

“Ubrizgavanjem RU 505 miševima, možemo zapravo da umanjimo količinu zapaljenja u njihovom mozgu a, i A beta patologija je takođe smanjena. To nam pokazuje da blokiranjem interakcije A beta fibrinogena, zapravo sprečavamo veoma loš ishod Alchajmerove bolesti kod miševa”, ističe asistent Erin Noris.

I dok je kognitivno poboljšanje kod miševa dobra vest, istraživači kažu da je potrebno još mnogo godina pre nego što bi RU 505 potencijlano mogao da se koristi u tretiranju Alchajmerove bolesti kod ljudi.

XS
SM
MD
LG