Linkovi

Atikus Finč u novom svetlu


Scena iz filma snimljenog 1962. godine prema romanu Harper Li. Gregori Pek je za ulogu Atikusa Finča osvojio Oskara.
Scena iz filma snimljenog 1962. godine prema romanu Harper Li. Gregori Pek je za ulogu Atikusa Finča osvojio Oskara.

Novoobjavljeni roman američke književnice Harper Li, "Idi, postavi čuvara" oduzeo je oreol savršenstva njenom glavnom junaku - Atikusu Finču - koji je postao literarni uzor generacijama Amerikanaca posle njenog prvog romana "Ubiti pticu rugalicu".

Roman Harper Li – Ubiti pticu rugalicu, dobio je Pulicerovu nagradu kada je objavljen 1960. godine. 55 godina kasnije, Harper Li je objavila novu knjigu Go Set a Watchman (Idi, postavi stražara) sa istom glavnom ličnošću - Atikusom Finčom, advokatom i stanovnikom izmišljenog okruga Mejkomb, u Alabami. U prvoj knjizi, Atikus brani Crnca lažno optuženog za silovanje bele žene.

Prema spisku časopisa Book, koji je ocenjivao 100 najboljih fiktivnih ličnosti od 1900. godine do danas, Atikus Finč se nalazi na sedmom mestu. A 2003. godine, Američki filmski institut proglasio je Atikusa Finča, koga je 1962. godine u istoimenom filmu igrao Gregori Pek, najvećim herojem američkog filmskog stvaralaštva.

Sada se autorka, 89-godišnja Harper Li, skoro slepa i gluva, nalazi u staračkom domu, pošto je pretrpela moždani udar. Advokatkinja koja vodi računa o autorkinom vlasništvu, Tonja Karter, pomogla je objavljivanje novog roman Go set a Watchman, u doslovnom prevodu Idi, postavi čuvara - čija se radnja odvija 20 godina kasnije - u kojem ostareli Atikus Finč navodno postaje rasista, i između ostalog, prisustvuje sastanku belačke organizacije Kju Kluks Klan. Kako kaže Tonja Karter, na rukopis je naišla sasvim slučajno kada je pregledala stvari Harper Li pohranjene u sefu u banci.

Posle objavljvanja knjige Ubiti pticu rugalicu, Harper Li je rekla da više ništa nikada neće objaviti. Izdavač novog romana, kuća Harper Kolins, saopštila je da je Harper Li tražila da se roman objavi samo onako kako ga je napisala, bez ikakve izmene.

Kako u knjizi, tako i na platnu Atikus Finč predstavlja simbol morala, hrabrosti i mudrosti.

“Decenijama smo gledali na Atikusa samo na jedan način, ali čak i naši heroji mogu imati veoma složene misli", kaže Danijel Dadario, novinar američkog časopisa Tajm.

U stvari, književnica je napisala Čuvara pre Ptice rugalice. Mnogo pre objavljivanja novog romana, zainteresovani su se pretplaćivali na knjigu u rekordnim brojevima. Glumica Ris Viterspun, čita ulogu Dil, na audio traci romana. Ljubitelji romana Ubiti pticu rugalicu satima su stajali u redovima pred knjižarama u Engleskoj i Americi da kupe novu knjigu.

Mora se priznati da Atikus ne želi da Crnci budu tučeni i ubijani, već samo da znaju svoje mesto u društvu.

Heroj koji nas je učio da su svi ljudi isti, sada nam daje novu lekciju – Niko nije savršen.

XS
SM
MD
LG