Linkovi

Novi razgovori Beograda i Prištine, EU za primenu svih sporazuma


Sedište EU u Briselu
Sedište EU u Briselu

U Briselu su počeli trodnevni razgovori delegacija Beograda i Prištine, a na dnevnom redu su do sada postignuti ali ne i realizovani sporazumi - od formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), energetike, do mosta u Mitrovici i slobode kretanja. Riječ je o svojevrsnom uvodu u dijalog na najvišem nivou planiran za petak, kada će Visoka predstavnica EU ugostiti dva predsjednika.

Ni mjesec dana nakon prethodnog, u Briselu opet dijalog na tehničkom nivou gdje će, prema najavama, pokušati se konačno pokrenuti realizacija ranije dogovorenog. Dosta je pitanja koja treba preći i pokrenuti realizaciju, a prije svih formiranje ZSO. Upravo to je predvidjeno za prvi dan dijaloga,uz sporazum o energiji i most u Mitrovici.

Potom, drugog dana, planiran je razgovor o upravljanju administrativnim prelazima i, konačno, posljednjeg dana, dvije delegacije će razgovarati o slobodi kretanja. Iz sjedišta evropske spoljne politike pred tehnički dijalog su poručili da se bez odlaganja mora početi sa realizacijom već postignutih dogovora, gdje je na prvom mjestu Zajednica srpskih opština.

"Vrlo je jasno da želimo da vidimo primjenu svih sporazuma koji su do sada postignuti tokom dijaloga i to, naravno, uključuje i uspostavu ZSO. Od početka smo jasno stavili na znanje objema stranama da ovaj sporazum treba da se primjeni bez odgadjanja, a isto važi i za ostale sporazume, poput onog o energiji. Mogu da najavim da će se novi krug dijaloga na tehničkom nivou održati krajem ovog mjeseca a biće riječi o uspostavi ZSO, energiji, mostu u Mitrovici, slobodi kretanja", saopštila je portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić.

Plan je da se nakon tehničkih timova krajem ove sedmice, u petak, u Briselu nadju i predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači koji bi na najvišem nivou razgovarali o ovim temama, ali i o "sveobuhvatnoj normalizaciji" odnosa Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG