Linkovi

Novi protesti Morsijevih pristalica u Kairu


Demonstranti uzvikuju parole protiv aktuelnog ministra odbrane generala Abdel-fataha el-Sisija u blizini Raba al-Adavija džamije

Islamistički demonstranti odbacili ponudu prelaznih vlasti, koje su im obećale bezbedan izlaz, ako napuste improvizovane kampove u prestonici...

Desetine hiljada pristalica smenjenog egipatskog predsednika Mohameda Morsija organizovale su nove proteste, uprkos pretnjama privremene vlade da će rasterati učesnike dva sedeća protesta, koja predvode Islamisti.

Morsijeve pristalice marširale su ulicama Kaira, odbacivši ponudu koju im je vlada prethodno iznela, kada im je obećala “bezbedan izlaz”, ako napuste improvizovane kampove koje su podigli u prestonici.

"Ta ponuda koju nam je uputila vojska nema nikakvu svrhu, baš kao i mnoga njihova ranija saopštenja. Ljudi koji su trenutno na vlasti su zabrinuti i nisu svesni posledica svojih odluka. Njihove pretnje nam samo daju novu snagu i entuzijazam”, rekao je Osama Gafar.

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je “građane na trgovima Raba al-Adavija i Nahda da dozvole da prevladaju razum i nacionalni interes, i da se brzo razidju”.

Taj apel je upućen dan pošto je vlada, koju podržava vojska, naredila ministarstvu unutrašnjih poslova da preduzme mere protiv demonstranata. Neki od učesnika protesta kažu da su potezi Ministarstva – usmereni na pogrešnu stranu.

"Ministar unutrašnjih poslova neće da prihvati punu odgovornost za sadašnju situaciju. Lideri koji su sada na vlasti nemaju svi isti stav, a oni koji su učestvovali u puču su međusobno zavađeni i neće da donesu nikavu odluku. Oni neće moći da okončaju bdenja na trgovima Rabah al-Adavija i Nahda”, ističe jedan od demonstranata Tavakol Mohamed.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da policijski komandanti razmatraju kako da počnu da uklanjaju improvizovane kampove, ali da još nije određen konkretan datum za to.

Zbog sve snažnije tenzije u Egiptu, iz međunarodne zajednice stižu apeli da sve strane pokažu uzdržanost.

Nemački šef diplomatije Gvido Vestervele sastao se sa svojim egipatskim kolegom, ali je vojska odbila njegov zahtev da se sastane sa Morsijem, koga vojska drži na tajnoj lokaciji.

Aktuelne vlasti optužuju Morsija za ubistvo i zaveru sa islamskom grupom Hamas, kada je bežao iz zatvora 2011, za vreme ustanka, u kojem je zbačen bivši predsednik Hosni Mubarak.
XS
SM
MD
LG