Linkovi

Novi protest "1 od 5 miliona": Građani taoci Aleksandra Vučića


Deseti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, 9. februara 2019.

Deseti protest pod nazivom "Jedan od pet milona" održan je u subotu uveče u Beogradu.

Ovoga puta, studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, Visoke škole elektrotehnike i računarstva i Pravnog fakulteta su pod parolom "Budite(se) studenti #Jedan od pet miliona", organizovano su došli na protest na Platou.

Kako je preneo Danas, jedna grupa studenta i građana okupila se ranje popodne ispred studentskog doma "4. juli" odakle su krenuli u šetnju prema Slaviji kako bi im se pridružili studenti Pravnog fakluteta, dok je druga kolona sa Novog Beograda krenula od Sava centra.

Deseti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, 9. februara 2019.
Deseti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, 9. februara 2019.

Studenti su u najavi okupljanja pozvali sve kolege, profesore, asistente i građane nezadovoljne stanjem u društvu i pokažu "da studenti u Srbiji ne ćute i ne spavaju, već da su uveliko budni".

"Popisujte krivčna dela"

Na Platou ispred Filozofskof fakulteta, okupljenima se sa improvizovane bine montirane na kamionu obratio pisac Marko Vidojković koji je pozvao advokate i "časne pravnike" da popišu sva krivična dela koja je polinila aktuekna vlast, kao bi jednog dana svi odgovarali..

"Ja nisam fan vešala, nego zatvora i društveno korisnog rada. Ako treba, izgradićemo još zatvora. Gde god se okrenemo, kriminal je, zločin, nepravda. Crna knjiga ove vlasti imaće hiljade i hiljade strana", rekao je Vidojković.

On je ocenio da građani žive u košmaru u kome su "taoci Aleksandra Vučića" i poručio im da se "ne opuštaju kao posle petog oktobra".

Deseti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, 9. februara 2019.
Deseti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, 9. februara 2019.

Okupljenima se obratila i jedna od organizatora protesta Jelena Anasonović koja im je prenela pozdrave majke čiji je sin uhapšen "samo zato što je nosio plastičnu maketu vešala na protestima".

"Za njih je sloboda što je Babićev vozač na slobodi, što su fantomi iz Savamale na slobodi, što su ljudi koji su razbili glavu Borku Stefanoviću na slobodi, kao i nalogodavci i počinioci ubistva Olivera Ivanovića. To nije sloboda Vučiću, zato smo deseti put na ulicama Beograda ali i ostalih hrabrih gradova Srbije", kazala je Anasonović.

Nakon obraćanja Vidojkovića i Asanovićeve, okupljeni su krenuli iza transparenta "Jenda od pet limiona " krenuli u pritestnu šetnju centralnim gradsim ulicama.

Okupljeni su nosili i transparente na kojima piše "Hoćemo samo pravdu, je li to mnogo", "Dižemo glas za profesije spas", "Aleksandar Vučić je najhrabriji na svetu jer se ničega ne stidi".

Osim subotom u Beogradu, protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, medju kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG