Linkovi

Novi problemi sa ruskim gasom


Iz Brisela pozivaju na hitan sastanak predstavnika Moskve i Kijeva sa Evropskom komisijom, planiran već za naredni ponedjeljak.

Evropljani bi uskoro mogli opet ostati bez ruskog gasa koji dolazi preko Ukrajine - razlog su medjusobne optužbe Kijeva i Moskve o nepoštovanju postignutog sporazuma o isporuci gasa i prekid snabdijevanja gasom od strane Kijeva istočnih dijelova zemlje pod kontrolom pobunjenika. Iz Brisela pozivaju na hitan sastanak predstavnika dve zemlje sa Evropskom komisijom, planiran već za naredni ponedjeljak.

Opet su Evropljani zatečeni situacijom koju niti su planirali niti mogu na nju direktno uticati, a mogla bi, sudeći prema raspoloženju Moskve, rezultirati potpunim prekidom snabdijevanja gasom koji dolazi preko Ukrajine. Kijev je objavio da prestaje sa isporukom gasa istoku Ukrajine zbog, kako je rečeno, oštećenih instalacija i nemogućnosti da ima nadzor nad instalacijama koje su pod kontrolom pobunjenika. Rusi su na to odgovorili direktnim pumpanjem gasa ukrajinskom istoku, a ruski predsjednik Putin je poručio:

"Sada prekinuti snabdijevanje gasom? Kako to nazvati? Ovo miriše na genocid".

Iz Evropske komisije je reagovala portparolka komesarijata za energiju Evropske komisije, Ana-Kaisa Itkonen.

"Komesar Šefčovič je odmah poslao posmo u Kijev i Moskvu, pozivajuci ukrajinskog i ruskom ministra energije da se okupe u Briselu u već u ponedjeljak da razgovaraju o pitanju bezbjednog snabdijevanja gasom."

Ukoliko ne bude skorog dogovora, cijela Evropa bi mogla opet ostati bez ruskog gasa koji dolazi preko Ukrajine - što čini oko 80 posto ukupnih ruskih isporuka gasa EU. Oni koji ozbiljnije prate probleme snabdijevanje EU gasom, mogli bi reći da su Rusi čekali priliku da ostvare plan, rodjen sa ukrajinskom krizom, da tu zemlju poptuno isključe sa svoje gasne mreže. Prisjetimo se - početkom godine je isti ovaj evropski komesar za energetsku uniju bio šokiran kada je tokom posjete Moskvi i Gazpromu od prvog čovjeka ove firme čuo: već danas počnite da gradite konekciju sa turskom gasnim hubom, jer, kada se u par godina novi ruski gasovod spoji sa Turskom, samo iz tog pravca ćete moći dobiti ruski gas - ako ne stignete na vrijeme, gas će otići drugim kupcima!

"Bio sam veoma iznenadjen ovom najavom, jer došao sam ovamo da zajedno vidimo mogucnosti kako možemo popraviti snabdijevnje jugoistočne Evrope, nakon otkazivanja Južnog toka. Ono šta sam čio od gospodina Milera da će 50 do 60 miliona kubnih metara gasa biti preusmjereno prema Turskoj i da je na EU hoće li se ili ne priključiti na tu mrežu, nije način kako treba da radimo i vjerujem da treba da razgovaramo o ovoj namjeri, jer sistem trgovine i trgovinski običaji nalažu nešto drugo i o neće održati sliku Gazproma kao pouzdanog partnera", kazao je Maroš Ševčovič, evropski komesar za energiju.

Ne slučajno, ali prekasno, Evropljani su ovih dana prezentovali plan snažnije energetske unije na evropskom prostoru, plan koji bi trebalo da odgovori na slične situacije na koje Brisel ne može direktno uticati - medjutim, riječ je o višegodišnjem komplikovanom projektu unutrašnjeg evropskog uvezivanja, podjele raspoložive energije, favorizranju obnovljivoh izvora energije, većoj energetskoj neazvisnosti i efikasnosti... Lijepo zvuči, ali ne dovoljno uvjerljivo za obične Evropljane koji bi, iako uredno plaćaju svoje račune, mogli uskoro da osvanu u hladnim domovima.

XS
SM
MD
LG