Linkovi

Novi požari i u Hrvatskoj, jedna osoba uhapšena zbog zločina iz mržnje


Požari ponovo pustoše po Hrvatskoj. Vatra u hrvatskom Nacionalnom parku „Severni Velebit“ širila se i dalje u četvrak uveče, a na području Kistanja, u Šibensko-kninskoj županiji, vatra se u četvrtak preko dana ponovo razbuktala iako su u gašenju učestvovala četiri specijalizovana aviona „Kanadera“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Hrvatske. I dok ekstremistički mediji za postavljanje požara optužuju Srbe, policija je uhapsila jednu osobu zbog podmetanja požara – zbog mržnje prema Srbima.

Agencija Hina prenela je da gori srdište Nacionalnog parka "Severni Velebit", a požar, uz vatrogasce, pokušavaju da ugase i radnici tog nacionalnog parka.

Hrvatska radio-televizija navela je da su požari koji danima haraju Zadarskom i Šibensko-kninskom županijom za sobom ostavili pustoš.

Izgoreli su dalekovodi i železnički pragovi, a stanovništvu su uništeni vinogradi i maslinjaci.

Požari rasplamsali govor mržnje

I dok se hrvatski vatrogasci bore sa vatrenom stihijom, desničarski i nacionalistički portali sve glasnije za podmetanje požara optužuju lokalno srpsko stanovništvo i turiste iz Srbije.

Za požare se optužuju predstavnik hrvatskih Srba Milorad Pupovac i premijer Andrej Plenković koji ga podržava, ekstremistima je sumnjiva i po toleranciji poznata Istra jer u njoj nema požara, policija i mediji se optužuju da zajedno od hrvatske javnosti skrivaju razmere navodne srpske terorističke aktivnosti.

"Teško je obuhvatiti sve gluposti koje se proteklih dana plasiraju u domaćim desničarskim medijima", piše posećeni portal Index.hr. "Požari koji bukte Dalmacijom izazvali su potpuno pomračenje uma u desničarskim medijima u Hrvatskoj, koji već danima šire najluđe teorije zavjere i nacionalnu netrpeljivost. Čak više nego inače", ocenjuje Index.

I dok pomenuti mediji šire mržnju protiv Srba, a portali vriju od govora mržnje u komentarima čitalaca, zadarska policija saopštila je da je jedna osoba zaista prijavljena zbog zločina iz mržnje i podmetanje požara - ali zbog mržnje prema Srbima, u mestu u kome živi većinski srpsko stanovništvo, prenela je regionalna televizija N1.

Iz zadarske policije je potvrđeno je da je prijavljeno da je osoba J. Ž. (1992.) podmetnula požar u mestu Brgud, koji se proširio na Kistanje i ostala mesta, kako je navedeno, zbog netrepeljivosti prema većinskom srpskom stanovništvu koje živi u Brgudu.

Požar u četvrtak uveče još nije bio ugašen, a materijalna šteta biće naknadno utvrđena.

Plenković traži od policije kazne za podmetanje požara

Hrvatski premijer Andrej Plenković zahvalio se vatrogascima i vojnicima za napore u gašenju požara i zatražio od policije da otkrije i kazni one koji su podmetali požare.

Plenković je na sednici Vlade rekao da su požari ove godine opustošili velike delove priobalja i pogodili brojne hrvatske županije, a da su razlozi za njih velika suša, manjak opreza ali i brojna podmetanja požara, prenela je Hina.

"Policija i MUP imaju jasnu obvezu i nalog da utvrde ko su počinitelji i da ih privedu odgovornosti uz najteže sankcije, jer su razmere bile veće nego bilo koje godine dosad", rekao je hrvatski premijer.

On je zahvalio vatrogascima, vojsci, Civilnoj zaštiti i pilotima eskadrile kanadera koji dananoćno rade, i koji su dosad imali više letova nego bilo koje godine ranije.

"Ključno je da u svemu tome nije došlo do ljudskih žrtava i uništavanja ozbiljnijih infrastrukturnih objekata. Isto tako, to je poruka da tokom godine moramo raditi na prevenciji, bilo kroz Hrvatske šume, kroz uredjenje poljoprivrednog zemljišta, bilo kroz rad drugih nadležnih službi, da se što je moguće više ovakve situacije izbegavaju", rekao je Plenković.

XS
SM
MD
LG