Linkovi

Novi požar zatvorio glavni autoput u Kaliforniji


Požar Delta gori u Šasta Triniti nacionalnom parku u Kaliforniji, 5. septembra 2018.
Požar Delta gori u Šasta Triniti nacionalnom parku u Kaliforniji, 5. septembra 2018.

Šumski požar u četvrtak je izazvao zatvaranje jednog od najprometnijih autoputeva u Kaliforniji, evakuaciju i uništenje napuštenih kamiona u manje od 24 sata nakon što je izbio.

Požar nazvan Delta izbio je u sredu popodne na oko 16 kilometara severno od Redinga. Od onda, narastao je na više od 6.000 hektara, gotovo se utrostručivši po veličini tokom noći, spaljujući stavbla i žbunje u severnokalifornijskom živopisnom nacionalnom parku Šasta-Triniti.

Požar gori nedaleko od oblasti gde je, pre samo nekoliko nedelja, požar Kar ubio osam ljudi i uništio više od 1.000 domova.

Vatrogasni zvaničnici rekli su da su požar Delta izazvali ljudi, ali nisu precizirali da je namerno podmetnut, ili je izbio kao posledica nesrećnog slučaja.

Zatvoreno je oko 72 kilometara međudržavnog autoputa 5, ključne saobraćajnice koja se prostire celom dužinom zapada Sjedinjenih Država.

Kamiondžije su bile primorane da napuste svoje šlepere, kada ih je požar opkolio sa obe strane autoputa. Zvaničnici kažu da je oko 17 šlepera napušteno i da je bar četiri zahvatila vatra.

Plamen je takođe odložio polazak voza Amtrak iz Sakramenta za Oregon.

U izveštaju o incidentu Šumarske službe SAD kaže se da se očekuju visoke temperature i udari vetra o 32 kilometara na čas. Očekuje se da se dim od ovog požara raširi širom severne Kalifornije.

XS
SM
MD
LG