Linkovi

Potresi na berzi u SAD, gubici u Aziji i Evropi


Vrednost akcija na američkog berzi oscilirala je u utorak, nakon ranijih gubitaka u Aziji i Evropi i najvećeg pada ključnog američkog indeksa Dau džonsa u jednom danu, u ponedeljak.

Dau je na otvaranju tržišta pao za 530 poena, S&P za 1,3, a Nasdak za 1,1 odsto. Indeksi su se zatim oporavili, pa ponovo pali, pre nego što su se stabilizovali tokom dana. Dau džons je na kraju trgovine bio u dobitku od više od 500 poena.

Prethodno su velike gubitke zabeležili glavni berzanski indeksi na azijskim tržištima - japanski Nikei u jednom trenutku je izgubio sedam odsto vrednosti, da bi na kraju trgovine gubitak bio gotovo pet odsto. Slično je prošao i indeks Hang Seng na berzi u Hong Kongu, koji je pao za nešto više od pet odsto, što je najveći gubitak od avgusta 2015. godine.

Ozbiljne gubitke pretrpeli su i indeksi u Australiji i Južnoj Koreji. U Evropi, londonski FTSE 100 pao je za 2,6 odsto, nemački DAX za 2.3, a francuski CAC 40 za 2,4 odsto.

Tržišta u Aziji i Evropi zabeležila su gubitke nakon što je ključni berzanski indeks na američkom tržištu, Dau džons, u ponedeljak pao za čak 1.175 poena, što je najveći gubitak u njegovoj istoriji.

Berza je zbog gubitaka prošlog petka i u ponedeljak izgubila oko hiljadu milijardi dolara vrednosti. Analitičari navode da zbog stabilnijeg tržišta rada i rasta zarada, investitori strahuju od veće inflacije i mogućnosti da američka Centralna banka poveća kamatne stope brže i više nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

XS
SM
MD
LG