Linkovi

Neredi u Prištini posle hapšenja poslanice


Sukob policije i pripadnika opozicije u Prištini.
Sukob policije i pripadnika opozicije u Prištini.

Sukobima policije i pristalica opozicionih partija u Skupštini Kosova prethodilo je hapšenje šefice poslaničke grupe Donike Kadaj Bujupi pod optužbom da je aktivirala suzavac u kosovskoj skupštini.

U Prištini je danas došlo do sukoba policije i pristalica opozicije posle hapšenja poslanice Alijanse za budućnost Kosova Donike Kadaj Bujupi i pokušaja hapšenja još trojice opozicionih poslanika zbog jučerašnjih incidenata u Skupštini Kosova. Policija Kosova deaktivirala je danas i ručnu bombu u dvorištu Ustavnog suda u Prištini.

Tokom današnjih protesta, pristalica kosovske opozicije uhapšeno je 13 demonstranata, povređena su četvorica policajaca i pronađena je jedna torba sa, sumnja se, molotovljevim koktelima, saopštila je Kosovska policija.

Sukobima policije i pristalica opozicionih partija u Skupštini Kosova prethodilo je hapšenje šefice poslaničke grupe Donike Kadaj Bujupi pod optužbom da je aktivirala suzavac u kosovskoj skupštini.

U međuvremenu policija je opkolila zgradu u kojoj žive poslanici Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiu i Faton Topali, koje tužilaštvo takođe tereti za izazivanje incidenata u parlamentu Kosova, ali ih nije pronašla u svojim stanovima. Dok je policija tragala za Kurtijem on se pridružio okupljenima na protestu ispred zgrade Vlade Kosova, među kojima su bili i lideri Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj. Demonstranti su zahtevali hitno oslobađanje poslanice Donike Kadaj Bujupi.

“Ova policija nije narodna. Ovu policiju vode kriminalci Hašim Tači I Isa Mustafa. Želimo da kažemo policiji da u ovakvim situacijama oni treba da podrže narod, a ne da podržavaju politički put za vlastodršce”, rekao je obraćajući se okupljenima član pokreta Samoopredeljenje.

U kasnim popodnevnim satima osnovni sud odredio je pritvor od 30 dana Doniki Kadaj Bujupi, nakon čega su ponovo usledili neredi ispred Vlade Kosova, i po ulicama Prištine. Demonstranti su tom prilikom zapalili četiri automobile Vlade Kosova.

Demonstranti su tokom današnjih protesta gađali policiju crvenom farbom i kamenjem, a polomljeno je i nekoliko prozora na zgradi Vlade. Policija je odgovorila suzavcem. Rano jutros pre protesta i sukuba policije i pristalica opozicije, policija Kosova deaktivirala je ručnu bombu koja je pronađena u dvorištu Ustavnog suda Kosova.

XS
SM
MD
LG