Linkovi

Novi način razdvajanja metalnog otpada


Istraživači sa Univerziteta u Juti kažu da su osmislili metod za mehaničko razdvajanje laganih metala, sa visokom preciznošću.

Prema podacima američke Agencije za zaštitu prirodne sredine, Sjedinjene Države godišnje bace skoro 15 miliona tona metalnog otpada na deponije. Jedan od glavnih razloga je komplikovano razdvajanje ogromnih količina metala koji nisu gvožđe. Naučnici na Univerzitetu u Juti, međutim poručuju da su rešili problem.

Reciklaža metalnog otpada znatno je jeftinija od odvajanja tog otpada od ostatka materijala. Sečenje starih automobila, kućnih aparata ili industrijskih mašina daje mešavinu različitih metalnih delova.

Gvožđe i čelik lako se razdvajaju snažnim magnetima, dok se drugi metali poput bakra, aluminijuma i titanijuma ili odlažu na deponije ili se šalju u zemlje sa jeftinom radnom snagom gde se zatim različiti metali ručno probiraju.

Istraživači sa Univerziteta u Juti kažu da su osmislili metod za mehaničko razdvajanje laganih metala, sa visokom preciznošću.

Don Egert iz kompanije O2M Technologies, koja je sarađivala sa univerzitetom pri razvijanju ove tehnologije, kaže da je sistem baziran na činjenici da svi metali reaguju na jako magnetno polje.

“Kada metal prolazi kroz to polje, iako nije gvožđe, njega ne privlači magnet već magnet uzrokuje proizvodnju struje unutar metala što znači da metal dobija sopstveno magnetno polje, koje deluje uzajamno sa magnetnim poljem u kojem se nalazi, i gura ga u stranu”.

Egert objašnjava da se razdvajanje metala čiji različiti delovi padaju u određene posude obavlja tako što se naglo menja frekvencija magnetnog polja.

“Na primer, ukoliko želimo da odvojimo aluminijum od bakra namestimo pravu frekvenciju za to i aluminijum se odbija dalje od magneta nego bakar. Dakle bakar pada direktno dole, a aluminijum završi u drugoj kutiji”.

Ovo je samo jedna od tehnologija za razdvajanje različitih metala, ali Egert ističe da je ona daleko jeftinija jer je potreban samo jedan veliki kružni magnet i upravljač za frekvenciju.

“Do sada smo izračunali da bismo, prema trenutnim proračunima, vratili uložena sredstva u ovu tehnologiju za manje od godinu dana”.

Za sada, razdvajač radi samo na kuglicama širine jednog centimetra. Ali, istraživači grade veći magnet sa širim otvorom kako bi mogli da prođu veći metalni delovi. Oni se nadaju da će ga instalirati u postrojenje za sečenje metala tokom ove godine, što će poslužiti za testiranje te tehnologije u pravom okruženju.

XS
SM
MD
LG