Linkovi

"Espreso" traga za planetama nalik Zemlji


Astronomi najavljuju da će jedan novi instrument koji je trenutno u fazi testiranja na jednom od teleskopa u pustinji Atakama u Čileu, značajnoPrema proračunima američke svemirske agencije NASA, samo u našoj galaksiji postoji milijarda planeta veličine Zemlje, a barem neke od njih se nalaze u naseljivoj zoni sličnoj onoj u Sunčevom sistemu.

Ali s obzirom na njihovu udaljenost, takve planete mogu da se vide samo uz pomoć sofisticiranih instrumenata poput Ešelovog spektografa za stenovitu egzoplanetu i stabilno spektroskopskuo posmatranje, skraćeno ESPRESO. Taj uređaj se trenutno testira u evropskoj južnoj opservatoriji u Paranalu u Čileu.

Naučnik Gaspare Lo Kurto objašnjava da se prisustvo udaljenih planeta može otkriti merenjem gravitacije na njihovim zvezdama.

“Spektograf ESPRESO ima preciznost od 10 centimetara u sekundi. Zamislite da osoba koja hoda može mirno da dostigne metar po sekundi, dok će ovaj instrument moći da izmeri pomeranje zvezde, koja se kreće sporije od čoveka koji hoda, i izmeriće to na udaljenosti od nekoliko miliona kilometara”.

Svetlo iz optičkog stakla teleskopa će pomoću optičkih vlakana biti prebačeno u spektograf, koji se nalazi u ogromnoj super-hladnoj vakuumskoj komori na minus 150 stepeni Celzijusa. Svetlo će tamo biti rastavljeno na delove i analizirano kako bi se utvrdila brzina zvezde.

“Osim toga, ESPRESO će moći da sakupi svetlo sa četiri teleskopa koje vidite ovde, na platform. I to je specijalno, to ga pravi najvećim instrumentom zakačenim na neki teleskop koji trenutno postoji na svetu”, objašnjava Gaspare Lo Kurto.

ESPRESO će takođe pomoći naučnicima da ustanove da li na nekoj planeti ima kiseonika, azota, ugljen-dioksida pa čak i vode. Nakon faze testiranja, podzemna komora u kojoj je ESPRESO biće zatvorena i niko neće moći da uđe unutra u narednih najmanje deset godina kako bi se održala stabilna temeperatura.

Astronomi su pre godinu dana, uz pomoć manje sofisticiranog spektografa, HARPS, otkrili zvezdu sa sedam planeta veličine slične Zemlji, na udaljenosti os svega 40 svetlosnih godina. Naučnici sada očekuju da će im ESPRESO pomoći da pronađu još mnoge slične planete.

XS
SM
MD
LG