Linkovi

Novi inhalator štiti pluća od zagađenja


Međunarodna agencija za energiju saopštila je da loš kvalitet vazduha usmrti 6,5 miliona ljudi svake godine. Ali nemački naučnici sada su razvili jeftin inhalator koji štiti pluća od štetnih sastojaka u vazduhu. Inhalator bi mogao da pomogne u spasavanju života u budućnosti.

Novi inhalator ne samo što štiti pluća od zagađenja vazduha, već bi mogao da spreči bolesti kao što su astma ili rak pluća. Aparat sadrži prirodni molekul pod nazivom ektoin, pprvobitno otkriven u bakteriji u egipatskoj pustinji. Nemačka kompanija koja prodaje inhalator navela je da taj molekul stvara stabilizujući zaštitni sloj na površini ćelija pluća.

“Treba da udahnete jednom ili dva puta dnevno što štiti od oštećenja time što smanjuje efekat koji zagađenje ima na pluća i disajne organe. Umanjuje upale u plućima i štiti od daljih oštećenja”, kaže šef prodaje kompanije "Bitopo", Andreas Bilštajn.

To znači da bi inhalator mogao da postane važno sredstvo u zaštiti ljudskih pluća od zagađenog vazduha.

“Problem je u tome što čestice u vazduhu izazivaju upalnu reakciju na koju ne može da se odgovori baš na pravi način pomoću postojećih farmaceutskih proizvoda koje već imamo na tržištu. Zato mislim da imamo novi i verovatno važan aparat u našim rukama", ističe istraživač sa Univerziteta Lajbnic, Klaus Unfrid.

Inhalator će biti reklamiran u Evropi tokom narednih meseci kao jeftin proizvod koji može da se kupi bez lekarskog recepta.

XS
SM
MD
LG