Linkovi

Predloženo ukidanje imuniteta poslanicima DF-a


Konferencija za novinare DF-a (arhivski snimak)

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta ponovo su u središtu interesovanja crnogorske javnosti. I danas, na sjednici Administrativnog odbora, izazvali su incident u Skupštini, na sjednici na kojoj se raspravljalo o ukidanju imuniteta poslanicima tog političkog saveza, zbog ranijih incidenata

Administrativni odbor jednoglasno je parlamentu preporučio ukidanje imuniteta poslanicima Demokratskog fronta Milanu Kneževiću, Milutinu Đukanoviću, Marini Jočić i Branku Raduloviću. Ukidanje imuniteta zatražilo je Osnovno državno tužilaštvo, koje poslanike DF-a sumnjiči za nasilničko ponašanje u holu parlamenta u februaru ove godine.

Glasanju za ukidanje imuniteta poslanicima DF-a prethodila je burna rasprava, koja je u trenutku bila na ivici incidenta, nakon što je poslanik DF-a, Janko Vučinić, uputio niz pogrdnih riječi i uvreda predsjedniku Administrativnog odbora Ljuiđu Škrelji.

Inače, uoči incidenta, Vučinić je optužio kolege iz DPS-a da su dobili zadatak od Đukanovića da poslanicima DF-a ukinu imunitet, koji je obesmišljen takvim ponašanjem.

Lider DF-a Andrija Mandić najavio je da će doći na plenarnu sjednicu parlamenta, da bi javnost i potpredsjednik SAD-a, Majk Pens, vidjeli koliko je parlament ponižen.

Prethodno, lideri Demokratskog fronta upoznali su danas predstavnike Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori sa, kako tvrde, političkim progonom koji se sprovodi protiv tog saveza, i najavili da će za svoje tvrdnje naknadno dostaviti čvrste dokaze

Sa šefom Delegacije EU, Aivom Oravom, razgovarali su Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, koji su novinarima kazali da su apsolutno zadovoljni današnjim sastankom.

Medojević je kazao da su Orava informisali o svim neregularnostima i zloupotrebama političkog progona lidera DF-a od, kako je naveo, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

"Vrlo brzo ćemo dostaviti konkretne primjere i dokaze za ovo što smo danas tvrdili", poručio je Medojević.

Kako je naveo, lideri DF-a su u razgovoru sa Oravom upozorili smo da takva politika, iza koje stoji predsjednik Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, dovodi Crnu Goru u sve veće probleme i može izazvati konflikte i sukobe.

"Upozorili smo da stanje u državi nije dobro, da parlament ne funkcioniše, da ne postoji eksterna kontrola vlasti, da se usvajaju loši zakoni koji smanjuju transparentnost vlasti, povećavaju korupciju, da praktično 33 odsto vlasti u Crnoj Gori, a to je parlamentarna vlast, ne funkcioniše. Sve ovo neminovno vodi u konflikte, sukobe i nestabilnost", kazao je Medojević.

Mandić je kazao da je sa Oravom govorio i o tome da reforma pravosuđa u Crnoj Gori nije dala očekivane rezultate, iako su napravljene određene izmjene kako bi ono profunkcionisalo.

Posebno je, kako je naveo, govorio o zloupotrebi instituta pritvora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG