Linkovi

Novi i obnovljeni stadioni spremni za Svetski kup


Sat otkucava poslednje otkucaje do početka Svetskog kupa u fudbalu u Južnoafričkoj Republici, a radnici završavaju poslednje detalje na 10 stadiona na kojima će se igrati utakmice. Građevinski radovi su u potpunosti završeni i objekti se predaju organizatorima nadmetanja.

Južnoafrikanci su oduševljeni što su domaćini prvog Svetskog kupa u Africi, a posebno su ponosni na stadione na kojima će se odgirati 64 utakmice.

Vlada je potrošila gotovo dve milijarde dolara na izgradnju pet novih stadiona, među kojima je i onaj u Durbanu, na jugoistoku zemlje.

Navijač Nkosinati Velington, došao je ranije da vidi južnoafričku reprezentaciju prilikom otvaranja stadiona sa 70 hiljada sedišta u prijateljskom meču sa Zimbabveom.

„Stadion je savršen za 2010, za sve velike mečeve.“

Na ovom stadionu će se igrati sedam utakmica. Njegov luk, visine 106 metara, podseća na nacionalnu zastavu i potpuno je promenio horizont grada. Uspinjačom možete da se popnete do vrha i uživate u pogledu na grad i Indijski okean.

Kejptaun, na južnoj atlantskoj obali, ima novi stadion sa 70 hiljada mesta, sa zatvorom iz ere aprthejda u pozadini na Robenovom ostrvu s jedne strane i Tejbl mauntom kao zaštitnim znakom sa druge. Na njemu će se igrati osam utakmica.

Novi stadioni su podignuti i u manjim gradovima, među kojima su Polokvane i Nelsprut.

Pet postojećih arena je prošlo kroz opsežnu obnovu. Vlada želi da ostavi fudbalsku baštinu zemlji u kojoj je sport u vreme aparthejda bio zapostavljen.

Najreprezentativniji objekat turnira je stadion „Soker siti“ sa 90 hiljada mesta, nedaleko od Soveta u Johanesburgu. On će biti domaćin osam utakmica, uključujući otvaranje i finalne mečeve.

Trener argentinske reprezentacije, Dijego Maradona, obišao je stadione i rekao da je impresioniran.

„Ovaj stadion znači mnogo. Tako veličanstven stadion može da se vidi na svega nekoliko mesta na planeti.“

Južnoafrikanci su oduševljeni novim fudbalskim objektima. Ipak, nadaju se da će strani navijači odvojiti i malo vremena da obiđu neke od brojnih turističkih atrakcija u zemlji i osete toplu ljudsku dobrodošlicu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG