Linkovi

Novi detalji o pogibiji američkih vojnika u Nigeru


Fotografija četvorice vojnika SAD poginulih u NIgeru
Fotografija četvorice vojnika SAD poginulih u NIgeru

Dok predstavnici u Kongresu zahtevaju od Pentagona odgovore o pogibiji četvorice američkih vojnika u Nigeru, pojavljuju se novi detalji tragedije.

Četvorica vojnika, pripadnika Zelenih beretki ubijeni su zajedno sa nigerijskim vojnicima u zasedi u mestu Tongo-Tongo, na granici Nigera i Malija, 4.oktobra. Kako je u intervjuu za Glas Amerike rekao načelnik mesta Tongo Tongo Almu Hasan, te noći u selo je došlo 30 nigerijskih i 8 američkih vojnika i « verovatno su proveli noć severozapadno od Tongo Tonga ».

Vojnici su pokušavali da uđu u trag saučesniku Abu Adnana al Saharuia, bivšem članu Pokreta za jedinstvo i džihad u Zapadnoj Africi, koji se priključio Islamskoj državi. Razgovarali su sa meštanima koji su odugovlačili razgovor više nego što je očekivano.

« Izgleda da su u selu bili prisutni i neprijatelji », kaže Musa Aksar, ekspert za terorizam. « Vojnici su se tamo zadržali duže nego što su očekivali jer su očigledno ljudi bili svesni da se nešto dešava. »

Lažni teroristički napad je vojnike izvukao iz sela i uvukao ih u klopku koju je spremilo više od 50 napadača naoružanih kalašnjikovima koji su pucali na njih. Četvorica nigerijskih vojnika i trojica američkih ubijeni su na licu mesta, dok je telo četvrtog američkog vojnika pronađeno 48 sati kasnije, kilometar ipo od mesta na kojem se napad dogodio, prenosi CNN.

Ovaj napad otvorio je mnoga pitanja, posebno zbog toga što vojska SAD tu oblast nadzire dronovima i ima obaveštajce na terenu.

« To nas je šokiralo : kako je moguće da sa svim resursima kojima raspolažu, nisu mogli da dođu do obaveštajnih informacija da će se ovako nešto dogoditi », kaže načelnik sela Tongo Tongo.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad.

XS
SM
MD
LG