Linkovi

Novi dan, novo sudjenje u Egiptu


Vodja Muslimanskog bratstva Mohamad Badi za vreme sudjenja u Kairu, 11. decembra 2013.

U Egiptu je danas održano suđenje lideru Muslimanskog bratstva Mohamedu Badiji i gotovo 700 pripadnika tog pokreta koji su, između ostalog, optuženi za ubistvo i podsticanje nasilja.

Suđenje je nakon samo nekoliko sati prekinuto do 28. aprila, kada će biti saopštena presuda i izrečene kazne. Advokati odbrane bojkotovali su današnji proces u znak protesta zbog jučerašnjeg izricanja smrtne kazne za više od 500 pristalica Muslimanskog bratstva, što je takođe šokiralo pravne organizacije i grupe za zaštitu ljudskih prava širom svijeta.

Novo suđenje u Egiptu…Mohamed Badie, duhovni lider Muslimanskog bratstva koji je uhapšen prošle godine, jedan je od gotovo 700 pristalica pokreta koji su optuženi za ubistvo i sabotažu. Suđenje, na kojem se nisu pojavili ni Badie ni mnogi optuženi, održano je u istom regionalnom sudu u gradu Miniji, koji je juče izrekao smrtnu kaznu za više od 500 osoba.

Presuda za ubistvo policajca i drugo nasilje, izrečena drugog dana suđenja, naišla je na osude unutar zemlje i u međunarodnoj zajednici. Čak su je kritikovali članovi egipatskog pravosuđa, koji su protiv Muslimanskog bratstva.

Vjerujemo da u ovom slučaju nije postojalo pošteno suđenje, koje je zagarantovano krivičnim zakonom. Svi smo svjesni i saglasni u pogledu krivičnih djela koje je počinilo Muslimansko bratstvo, ali istovremeni moramo da odbranimo vladavinu zakona u Egiptu i osiguramo pravdu za sve”, ističe Tarek Fuda, predsjednik sindikata advokata u Miniji.

U Kairu, gdje je i dalje prisutna snažna podrška obračunu sa pristalicama svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija, mnogi su pozdravili odluku suda.

“To je dobro, zato što su naše sudije prvi put tako brzo donijele odluku”, kaže Amir, stanovnik Kaira.

Pojedini su pak izrazili nezaodovoljstvo zbog tako brze akcije protiv Morsijevih pristalica, u poređenju sa sporim suđenjima zvaničnicima iz Mubarakove ere.

“Zašto Mubaraku nije izrečena smrtna kazna ili bivšem ministru unutrašnjih poslova el-Adliju?” pita stanovnik Kaira, Hasan Eisa.

Dok se masovna suđenja i izricanje oštrih kazni Morsijevim pristalicama smatraju osvetom egipatskih vojnih lidera, sve više raste zabrinutost da bi mogle da budu preduzete još snažnije mjere.
XS
SM
MD
LG