Linkovi

Novi bankrot Argentine


Aksel Kicilof, ministar ekonomije Argentine obraća se novinarima posle sednice pregovora u Konzultatu Argentine u Njujorku 30. jula 2014.
Aksel Kicilof, ministar ekonomije Argentine obraća se novinarima posle sednice pregovora u Konzultatu Argentine u Njujorku 30. jula 2014.

Drugi put u poslednjih 13 godina Argentina je bankrotirala, pošto neki od investitora nisu pristali da otpišu argentinski dug zasnovan na državnim obveznicama.

Drugi put u poslednjih 13 godina Argentina je bankrotirala. Argentinski pregovarači nisu uspeli da postignu dogovor sa njujorškim hedž fond kompanijama, koje su zahtevale da im se dugovi zasnovani na argentinskim državnim obveznicama, koje su kupili poslednji put kada je Argentina bankrotirala 2001, isplate u punom iznosu od milijardu i 500 miliona dolara.

Više od 90 odsto kreditora, koji poseduju te obveznice pristalo je 2005. ili 2010. da otpiše 70 odsto novca koji im Argentina duguje, ali je nekoliko investitora to odbacilo, što je sada izazvalo novu finansijku krizu.

Predsednica Argentine Kristina Kiršner nazvala je te investitore "lešinarima", dok je jedna od firmi, na čijem čeli je milijarder Pol Singer, okrivila Argentinu za bankrotstvo, navodeći da je ta zemlja odbacila da "ozbiljno razmotri" rešenja koja je ponudio medijator.

Još se ne zna kako će bankrotstvo uticati na argentinsku ekonomiju, koja je već u recesiji i ima jednu od najviših stopa inflacije na svetu.

XS
SM
MD
LG